lørdag, mai 17, 2008

Forsamlingen i Bibelens lys, del 1



Dessverre hører det med til sjeldenhetene at vi lytter til stemmene fra den tredje verdens kristne. Det er det vi som i første rekke taper på! Leonidas (bildet) kommer fra Brasil, hvor han tilhører en anabaptistisk forsamling der. Han er opptatt av at menigheten er et sted for forsoning, spesielt blant alle de ulike menighetene i hans hjemland.

"Å være et forsoningens og fredens vitne er en del av vår egen og Bibelens tradisjon. Å være pasifist og arbeide for forsoning er essensen i en anabaptistisk kirke," sier Leonidas. Jeg tar med disse ordene fra vår brasilianske venn, fordi han har noe svært vesentlig å si om hva menigheten er for noe. Og gi bør lytte mer til de erfaringene våre venner fra den tredje verden har å bidra med. De gjør seg andre erfaringer enn oss, og har ofte en dybde vi mangler i vår overflatiske del av verden.

I denne serien skal vi se nærmere på den kristne forsamlingen i Bibelens lys. I Efeserbrevet taler apostelen Paulus om forsamlingen som en åpenbart hemmelighet, eller mysterium. I Ef 3,3-6 nevner han tre ting: Forsamlingen har lik en hemmelighet vært bevart hos Gud lenge, men er omsider blitt åpenbart. Videre forteller han om tidspunktet for når dette mysteriet avdekkess og de spesielle redskapene som sto for dette.

"I en åpenbaring ble mysteriet gjort kjent for meg. Jeg har ovenfor skrevet ganske kort om dette, og når dere hører det opplest, kan dere skjønne hvilken innsikt jeg har i Kristi mysterium. Det var ikke gjort kjent for menneskene i tidligere slekter, men nå er dette mysteriet ved Ånden blitt åpenbart for hans hellige apostler og profeter, at hedningene har del i samme arv, samme kropp og samme løfte i Kristus Jesus ved evangeliet."

Apostelen Paulus viser oss i dette brevet at Gud utvalgte forsamlingen før verdens grunnvoll ble lagt:

"I Kristus utvalgte han oss før verdens grunnvoll ble lagt ..." (Ef 1,4)

Men helt frem til apostlenes dager holdt Han denne planen hemmelig.

Mye annet som er av stor betydning, som skulle skje i fremtiden, gav Gud åpenbaring om på forhånd gjennom åpenbaringer. Men Han ville ikke at mennesker i tidligere tidsaldre skulle kjenne til Hans plan om forsamlingen eller menigheten. Mer om dette i senere artikler.

(fortsettes)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gratuler med dagen!

Ja dag har jeg sunget denne kjære sangen:

No livnar det i lundar,
no lauvast det i li,
den heile skapning stundar
no fram til sumars tid.

Det er vel fagre stunder
når våren kjem her nord
og atter som eit under
nytt liv av daude gror.

Du vår med ljose dagar,
med lengting, liv og song,
du spår at Gud oss lagar
ein betre vår ein gong,

Då me med vigsla tunge,
med kjærleik heil og klår,
alt utan brest og sprunge
skal lova Herren vår!

Jeg hadde vært interessant
og høre mer om denne brasilianske anabaptist-menigheten og Leonidas.

Ha fortsatt velsignet dag!

Stener

Bjørn Olav sa...

Takk i like måte. Her falt det snø i dag tidlig. Vi har holdt oss inne. Selv har jeg en veldig dårlig dag med et hjerte som løper løpsk, noe som fører til at jeg kaster opp og dermed heller ikke får beholde livsviktige medisiner. Er takknemlig for forbønn.

Jeg skal skrive mer om broderen fra Brasil!