torsdag, mai 22, 2008

Nystartet anabaptistisk fellesskap i Sør-Moravia




Det er interessant å grave frem historiske røtter, og samtidig oppdage at røttene forsatt gir næring til nyplantinger! Det lille bildet viser sentrum av Hustopece (Auspitz) i det sørlige Moravia. Det var her at Jakob Hutter, Philip Plener og noen tusen kristne etablerte tre kommuniteter (Haushaben) på 1530 tallet. Mens Peter Hoover, nr to fra venstre, som leder en anabaptistiske kommunitet i Australia, vandret rundt i sentrumsgatene til Hustopece en dag i 2004, traff han på Karel Fridrich, mannen i blå dressjakke. Det skulle vise seg at de to var nesten like gamle, hadde like familieforhold, og likte stort sett de samme tingene. Og viktigst av alt: Begge følte seg dratt mot vitnesbyrdet til de første kristne og anabaptistene som en gang levde i denne byen. Karel er leder for en liten gruppe troende som møtes i Hustopece. Denne gruppen har kjøpt en liten leilighet, hvor de har et møterom, et kjøkken og en kjenner som brukes som utgangspunkt for deres virksomhet. Mange av de som er med her har en anabaptistisk bakgrunn. Lokalt er disse kjent som "Habani", og de bor i landsbyer som Neumühl, Pausram, Gross Seelowitz and Schäckwitz. I en av disse landsbyene hadde de en kvinnelig ordfører under kommunsttiden som het Hutter til etternavn. De to andre på bildet som jeg ikke har nevnt er ytterst til venstre: Henry Wurtz og ytterst til høyre: Clarence Wollman.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har man ikke fortsatt i dag en kirke kalt den "moravianske kirke"?

Mener å huske det fra kirkehistorien.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Det stemmer nok det Lars. Moravianerne eller Herrnhuter Brüdergemeine kan spore sine røtter tilbake til slutten på 1400-tallet i Bohemia, nåværende Tsjekkia. Deres offisielle navn er Unitas Fratrum. Jan Hus, Grev Zinzendorf er navn knyttet til dette kirkesamfunnet. I USA finnes det mange moravianske kirker.

Anonym sa...

Jeg synes det er veldig spennende og ikke minst inspirerende at du skriver om de nye kommunitetene og fellesskapene i Europa. Mye av dette er informasjon vi ikke får noe annet sted. Vi vil mer!

Johannes