fredag, mai 09, 2008

Israel 60 år: Gjenopprettelsen av Israels folk og land, del 2


I forbindelse med feiringen av Israels 60 års jubileum ser vi nærmere på hva Bibelens profetiske ord sier om gjenopprettelsen av Israels folk og land. I den forrige artikkelen så vi blant annet på ulike skriftsteder fra profeten Jesaja. I denne artikkelen ser vi nærmere på det profeten Jeremia profeterte om.


Jeremia - den gråtende profeten - som virket i tiden like før fangenskapet i Babel, forkynte om både Judarikets fall og Jerusalems ødeleggelse. Men han bar også frem det sterkeste budskap i hele Det gamle testamente om Israels gjenoppettelse som folk. I Jer 31,35-37 leser vi: "Så sier Herren, som satte solen til å lyse om dagen, og lover for månen og stjernene, så de lyser om natten, han som opprører havet så dets bølger bruser - Herren, hærskarenes Gud, er hans navn: Dersom disse lovene ikke lenger står ved makt for mitt åsyn, sier Herren, da skal også Israels ætt opphøre å være et folk for mitt åsyn alle dager. Så sier Herren: Dersom himmelen kan måles der oppe, og jordens grunnvoller utforskes der nede, da vil jeg også forkaste hele Israels ætt for alt det de har gjort, sier Herren."


Jeremia bar også fram profetiske budskap om Israels tilbakekomst til sitt land, som hadde sammenheng med jødenes tilbakekomst fra Babel. Profeten Jeremia forutså at eksilet i Babel skulle vare i 70 år, noe som også gikk nøyaktig i oppfyllelse. Men Jeremia taler også om en tilbakekomst som ikke kan ha noe å gjøre med fangenskapet i Babel å gjøre.


Vi finner dette blant annet i Jer 3,17-18: "På den tid skal de kalle Jerusalem Herrens trone, og alle folkeslagene skal samle deg framfor den, til Herrens navn, til Jerusalem. De skal ikke lenger harde og onde hjerte. I de dager skal Judas hus vandre sammen med Israels hus, og de skal sammen komme ut fra landet i nord til landet som jeg gav som en arv til deres fedre."


Legg nøye merke til det som sies her: Den samlingen som Jeremia her taler om, skal finne sted på en tid da alle folk skal komme til Jerusalem for å tilbe. Dette sikter til det som skal skje etter at Jesus har kommet tilbake til Oljeberget, og alle folkeslag skal komme til Jerusalem for å feire Løvhyttefesten. Se Sakarja 14,16.
Noe slikt skjedde ikke etter hjemkomsten fra Babel, så dette er en eskatologisk profeti som ennå venter på å gå i oppfyllelse.


Et lignende profetisk utsagn finner vi i Jer 16,14-16 - og dette ordet er i ferd med å gå i oppfyllelse rett foran våre egne øyne. Hør bare:


"Derfor, se, dager kommer, sier Herren, da det ikke mer skal bli sagt: Så sant Herren lever, han som førte Israels barn opp fra landet Egypt. Men: Så sant Herren lever, han som førte Israel barn opp fra landet i Nord og fra alle landene han hadde drevet dem bort til. For jeg skal føre dem tilbake til deres land, det jeg gav deres fedre. Se, jeg skal sende bud på mange fiskere, sier Herren, og de skal fiske dem opp. Etter det skal jeg sende bud på mange jegere, og de skal jage dem bort fra hvert fjell og fra hver høyde, og ut fra hulene i klippene."


Det profeten Jeremia forutsier her er alstå et større eksodus enn utgangen fra Egypt! Dette passer ikke på tilbakekomsten fra Babel, da var det bare et par tusen som vendte hjem, mens det var et par millioner som toget ut fra Egypt. Det Jeremia profeterer om skal langt overgå dette. Og vi har sett begynnelsen av det. Tusener på tusener av bortdrevne jøder har forlatt det tidligere Sovjetunionen og kommet tilbake til Israel. De er blitt fisket tilbake, blant annet av kristne som har hjulpet dem på praktisk måte med hjemreisen.


Jeremia 30 og 31 inneholder også en sterk profeti om Israels tilbakekomst, blant annet Jer 30,3: "For se, dager kommer, sier Herren, da jeg skal føre mitt folk Israel og Juda tilbake fra fangenskapet, sier Herren. Jeg skal føre dem tilbake til det landet jeg gav deres fedre, så de kan ta det i eie."


(fortsettes)

Ingen kommentarer: