lørdag, august 22, 2009

Be for Joshua French og Tjostolv Moland og alle berørte parterRettsaken mot Joshua French og Tjostolv Moland blir mer og mer en farse for hver dag som går. I går snakket aktoratet om at Norge har en topphemmelig gruppe som kalles "Den kongelige garden". Man vet jo ikke helt om man skal le eller gråte. Det beste er nok det siste. Rettsikkerheten blir ikke ivaretatt, de to nektes elementære menneskerettigheter, nedfelt i internasjonale konvensjoner som Kongo har skrevet under på. Og forholdene de to lever under er grusomme. Her hjemme sitter familiene med alle de utfordringene de har. I dag skiver Aftenposten at myndighetene i Kongo vil fremme et sivilt søksmål mot de to. Andre parter i saken har hittil fremmet erstatningskrav for i alt 74 millioner kroner!

Som leder av Nasjonalt bønneråd i Norge har jeg sendt ut en oppfordring til alle landets bønnenettverk om å be for denne særdeles vanskelige og kritiske situasjonen. Jeg håper riktig mange vil slutte opp om den.

Det er vanskelig å vite hvordan man skal be inn i denne situasjonen, men be Guds hellige Ånd om å lede deg. Be for alle berørte parter.

Det ser håpløst ut, og menneskelig sett ser alle muligheter for å få de to hjem til Norge stengt, men da er det mulig for Gud å gjøre det umulige mulig!

Vårt Land har i dag et intervju med mor til Joshua French, som du finner her:

http://www.vl.no/verden/article4532478.ece

VG nett skriver om saken her:

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=570577

27 kommentarer:

Anonym sa...

Takk bjørn.

Dette har jeg ventet på. Er veldig skuffet over at norske kristne har brukt så lite tid på disse to.

Det er jo åpenbart at rettsprosessen i Kongo er et sirkus av en annen verden og har ingenting med lov og rett å gjøre.

Jeg vil be om at guttene skal få komme hjem og få en rettferdig saksgang her.

Det håper jeg mange vil støtte opp om.

Takk for denne artikkelen nok en gang bjørn!!

MT

Anonym sa...

PS!

Jeg tror ikke vi skal ta stilling til skyldspørsmålet. Selv er jeg rimelig overbevist om at de er uskyldige, men den biten for hvile.

Det vi kan be om at de skal få en rettferdig rettsak, hvor rettsprinsippene blir fulgt og hvor bevisene blir nøye satt under lupen for å se om de holder vann.

Vi skal huske på det at alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist.

Jeg tror Gud har behag i at vi ber om at de må få en rettferdig prosess, enten her i landet eller i kongo, og at de andre berørte parter må bli frelst.

MT

Anonym sa...

Jeg leser fra Dagbladet nå at hovedvitnet i saken påstår at Moland gikk amok og skjøt sjåføren pga en diskusjon over 50 dollar. Troverdigheten sier seg vel selv her...

MT

Bjørn Olav sa...

MT

Dette er og blir en underlig sak, og den blir mer og mer underlig for hver dag som går. Her er det veldig mange med sterkt vikarierende motiver. Kongo fremstår mer og mer som en stat helt uten kontroll. Jeg er glad jeg aldri skal reise dit.

Nå bør norske myndigheter komme sterkere på banen, synes jeg. Ikke minst bør utenriksministeren og bistandsministeren engasjere seg.

Anonym sa...

yo! eg har trua på deg, eg synast du tek mykje ansvar og mykje fint initiativ. God Bless you!

Anonym sa...

Om du drar som leiesoldat til Kongo, så synes jeg strengt talt du fortjener å bli dømt i Kongo.

Når det er sagt bør dødsstraff unngås, og rettsaken bør være rettferdig.

Men at disse gutta har jobbet som leiesoldater, og har ønsket å etablere slik virksomhet i denne delen av Afrika er hevet over enhver tvil.

For meg finnes det omtrent ingenting mer forkastelig, enn å dra som leiesoldat i krigsherjede Afrika pga. penger og spenning.

Og dett er både dokumentert, og innrømmet. (selv om det ikke er kommet en innrømmelse om at de på det konkrete tidspunkt var på et oppdrag.)

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Hva får deg foresten til å tro at UD, og ministeren IKKE er på banen?

Husk at slikt må gjøres slik det gjøres i Kongo.

Da er det nok ikke utspillene, og aktiviteten som er synlig i media som teller.

Jeg er nok rimelig overbevist over at de gjør alt de kan.

Rune Edvardsen som har en tett relasjon til den sittende regjeringen er jo også involvert, men er veldig nøye med å ikke blande seg inn i skyldsspårsmålet.

Jeg tror nok som sagt alt viktig her foregår bak kulissene, og nok kun i ettertid vil nå mediene.

Uansett hvordan dette ender tror jeg rettsaken er et politisk skuespill i Kongo uten særlig betydning

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Vel, Lars, betydningen kan være den at disse to nordmennene dømmes til døden. Det er vel ikke uten betydning?

Og kanskje du ikke burde være så skråsikker i din dom. At de er leiesoldater er ikke gitt. Nå er det du som feller dom før tiden.

Bjørn Olav sa...

Hva UDs aktiviteter angår, så skjer det sikkert ting vi ikke vet. Men det hadde ikke gjort noe om innsatsen hadde vært litt mer synlig. Ikke minst med hensyn til de klare bruddene på internasjonale konvensjoner. Ikke minst på bakgrunn av de voldsomme utspillene som kommer fra kongolesiske myndigheter, om at staten Norge er involvert.

Anonym sa...

Bjørn Olav Hansen:

Jeg dømmer ikke noen før tiden.

Den ene av disse har jo innrømmet å ha ønsket å starte opp en avdeling av leiesoldat-firmaet Special Intervention Group (SIG) i denne delen av Afrika:

http://sig-protection.com.dotnetpanel.net/Home/tabid/226/Default.aspx

(og joda, jeg er klar over at leiesoldatene for tiden liker å kalle seg private sikkerhetsstyrker)

Dessuten er ihvertfall han ene tidligere ansatt i SIG, og en koordinator for SIG sendte den ene av dem en tekstmelding hvor han lurte på hvor de ble av siden de ikke kom tilbake til forventet tid.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Angående UD:

Jeg tror nok poenget her er at UD gjør det som fungerer istedenfor det som synes, og ser bra ut i media.

Dette er nok helt klare strategiske vurderinger ingen av oss har kompetanse til å mene så mye om.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Linken din sier jo ingenting annet, enn at dette er informasjon om et selskap med tjenester som vakthold og sikring av verdier. Og det er nå en stor forskjell på dette og det å være leiesoldat.

Men for meg er det uansett ikke poenget. Poenget er at to mennesker utsettes for, ikke bare en uverdig, farselignende rettssak, men står i fare for å bli drept.Jeg ser to redde gutter med en farlig mobb rundt dem. Noen av disse hadde ikke gitt fem flate øre for å drepe dem. De har gått spissrotgang gjennom gatene.Ikke forstår de alt som skjer med dem heller på grunn av elendig tolkning.

Jeg ser pårørende som sitter her hjemme. Tenk om en av de to var broren din? Tenk om du hadde en mor eller far, som går dag etter dag hvileløst rundt og tenker på hva som skjer med sønnen deres.

Hvor er empatien din, Lars? Hvor er engasjementet ditt? Jeg trodde du var imot dødsstraff? Men det er kanskje bare for Blitzere?

Om du hadde vært far selv, hadde du kanskje hatt litt mer forståelse for hva denne saken virkelig handler om. Kanskje trenger du noen år på baken for å se det.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Jeg har jo allerede sagt at selvsagt bør menneskerettighetene respekteres. Selvsagt bør dødsstraff unngås. Selvsagt burdte de få en rettferdig rettssak.Søk litt mer på SIG så tar du foressten bildet.

F. eks her:

http://www.nettavisen.no/innenriks/article1426156.ece

Private sikkerhetsstyrker\tjenester er bare et nytt, og penere navn på leiesoldater.

Politiet sa følgende på en egen pressekonferanse om dett firmaet lenge før denne saken:

"Disse gruppene er en trussel mot samfunnet. Miljøet er lukket og vanskelig for politiet å få kontroll på...

...Det er et voksende miljø, og det er vi svært bekymret for. De er villige til å gå langt for å nå sine mål."


Mvh.
Lars

Anonym sa...

Nå tar jeg forsåvidt poenget ditt, men etter hva jeg har forstått har de møtt stor sympati i fengselet de befinner seg i.

Når det skulle til rettsaken stilte alle fangene seg opp langs veien ut, og sa "give me five", "lykke til" osv.

Det du glemmer er hvilken skitten bransje disse folka er i, og at de faktisk ikke er uskyldige redde gutter.

Han ene er F. eks trent toppsoldat (fallskjermjeger) i det britiske forsvaret.

Dette er profitører på krigsøkonomien, og når de drar til Afrika for å utnytte at spillereglen er annerledes der enn i Norge regner jeg med at de også forventer å selv møte slagsiden til disse annerledes spillereglene.

Jeg har langt større sympati for vår hjemlige ranere, og drapsmenn enn de som lever på krigsøkonomien motivert av penger, og spenning.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Må bare legge til at jeg kun sier de er skyldig i å utnytte seg av krigsøkonomien for spenning og penger.

Skyldspørsmålet i drapssaken er ikke noe jeg kan annet enn å spekulere i.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Bjørn Olav sa...

Pass på at du har ordene dine i behold nå, Lars. Her har du slått fast at disse to er leiesoldater. Det er DINE ord, som du selv får stå ansvarlig for. Det er altså til nå ingen opplysninger som støtter opp om din påstand, annet enn påstander.

Og: disse to gutta er ikke dømt ennå, og dommen de får i Kongo er neppe noen dom som verdenssamfunnet kan akseptere som en rettferdig dom.

Bekymrer ikke det deg det minste?

Dessuten: tenk bittelitt på at de finnes pårørende som også leser det du skriver.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Joda, det bekymrer meg selvsagt at kongolesere ikke nyter godt av grunnleggende menneskerettigheter, at man kan dømmes til dødsstraff og at deres rettsvesen ikke er rettferdig.

Men jeg har da egentlig større sympati, og bekymring for kongoleserne som ikke selv har valgt å dra dit.

Men la meg klargjøre. Den typen oppdrag som beskrives på hjemmesiden til SIG er typiske oppgaver for en leiesoldat.

Slike, fullt lovlige selskaper hvor Blackwater er de mest kjente internasjonalt, og hvor vi har SIG, og Omega Group (ledet av Espen Lie) i Norge driver (fullt lovlig) leiesoldatvirksomhet.

At de forsøker å gi det nye navn betyr ikke noe så lenge det har samme innhold.

At du ikke tar meg på ordet er helt greit, men man skulle tro at du stolte på politiet som omtalte SIG som farlige, og en trussel mot samfunnet.

Vi vet jo faktisk også at disse har hatt slike leiesoldat oppdrag i forskjellige land som F. eks Somalia.

Hva er en leiesoldat? Det er en soldat som lar seg leie bort til den som ønsker en soldat, og er villig til å betale.

Disse to er tidligere offiserer, og topptrente soldater som nettopp markedsførte sine tjenester som tidligere offiserer, og personer med elite-soldat bakgrunn..

En norsk soldat som er leid inn for å sørge for et firmas sikkerhet i Somalia er altså per definisjon en leiesoldat, og han er automatisk en krigsproffitør.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Men poenget, Lars, er at du fremsetter en PÅSTAND om at de to er leiesoldater. Du påstår at det er noe vi VET. Gjør vi virkelig det? Igjen, Lars, for å vri litt på ordene til en viss Kolberg: dokumentasjon, dokumentasjon, dokumentasjon.

Bjørn Olav sa...

Og for meg synes det som empatien for disse to og deres familier mangler hos deg. Du har satt dem i din bås, og dermed er det ikke så farlig hvordan det går med dem. Man kan få det inntrykket når man leser det du skriver

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Joda jeg har forsåvidt stor sympati med de pårørende.

Jeg mener også at disse fortjener en rettferdig rettsak, og verdige soningsforhold.

Men jeg kommer ikke med et sleivspark. Jeg er er meg helt bevisst hva jeg sier, og hvorfor jeg sier det.

Leiesoldatvirksomhet er moralsk forkastelig, og noe vi som en nasjon bør ta sterk avstand fra.

Jeg synes også gennerelt sett synd på alle som havner i fengsel sammme hva de er straffet for.

Som nasjon burdte vi også protestere på forholdene for menneskerettigheter, rettsikkerhet og den gennerelle humanitære situasjonen i Kongo.

Jeg mener altså at de burdte bli etterforsket, og om de er skyldige, dømt i Kongo. Men selvsagt etter spilleregler vår tid kan være bekjent av.

Overgrep mot disse er selvsagt like galt som overgrep mot alle andre i verden.

mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Igjen, Lars: Dokumentasjon, dokumentasjon, dokumentasjon. Når du kommer med påstander, bør du kunne dokumentere det du sier.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Helt enig, men det er jo bare å lese intervjuene.

Der kommer oppdrag i Somalia fram, og at den ene driver SIG-Uganda:

"..selv bekrefter overfor VG at han eier og driver SIG-kontoret i Kampala i Uganda"

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=554706

Altså SIG som allerede før denne saken fantes ble omtalt slik av politiet:

"Disse gruppene er en trussel mot samfunnet. Miljøet er lukket og vanskelig for politiet å få kontroll på...

...Det er et voksende miljø, og det er vi svært bekymret for. De er villige til å gå langt for å nå sine mål."

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

VG intervjuet sier vel ingenting av det du vil fram til.

Men som jeg har sagt er ikke dette poenget for meg. Poenget er at de to er i en særdeles vanskelig situasjon, hvor elementære menneskerettigheter krenkes, og hvor det er stor fare for at de blir dømt til døden.

Der ligger mitt engasjement. Derfor har jeg utfordret landets bønnenettverk til å be for dem, og deres pårørende og de som er berørt av saken i Kongo.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Nå skjønner jeg deg ikke helt.

Den ene av disse to sier han driver, og eier SIG-kontoret i Uganda.

På hjemmesidene til SIG opplyser de følgende:

"we also have Private Military Company (PMC) experience from several High Risk countries and theatres of civil war."


Hva legger du i "Private Military Company" som skiller seg fra et leiesoldat-selskap?

Uttover det er jeg helt enig i at alle fortjener tilstrekkelige humanitære forhold, menneskerettigheter og en rettferdig rettssak.

Når det gjelder dødsstraff så har jeg forstått det slik at dette ikke praktiseres selv om straffen kalles dødsstraff. Jeg kan ha missforstått, men det ble ihvertfall påstått i media at dødsstraff dommer i Kongo aldri blir gjennomført i praksis.

Og så i tillegg må man huske alt som foregår bak kulissene.

Foreldrene har sagt seg villige til å betale dem som kan få dem hjem til Norge på den ene eller andre måten.

Rune Edvardsen har planlagt et møte om dette med statsministeren i Kongo.

Og ikke minst vet UD veldig godt hva de gjør, og jeg vil ikke se bort fra at UD fikser dette på bakrommet, men at det først gjennomføres et skuespill hvor Kongolesiske myndigheter får vise handlekraft.

Mange har ment at de kommer til å bli gitt en knallhard dom, men straks ettterpå i all stillhet bli utlevert til Norske myndigheter.

Derfor håper jeg at om disse kommer seg til Norge så gjennomføres det alikevel en objektiv etterforskning, og eventuelt en objektiv rettsak om det skulle bli nødvendig.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Anonym sa...

Vi kan be om at de ikke blir uskyldig dømt. Og vi kan be om at de ikke får dødsstraff - også om de skulle være skyldige. Men hva i all verden gjorde de i Kongo - og hvordan kan man smile verdens største smil når man vasker vekk blodet til en død mann fra bilen sin? Jeg håper at French og Moland ber for sin egen sjel også.