onsdag, august 26, 2009

Jesus var og er jøde

Jeg må innrømme at jeg er overrasket over hvor utbredt jødehatet er i enkelte kristne miljøer. At erstatningsteologien har fått sterkt innpass i enkelte kristne sammenhenger er jeg godt kjent med. Men at sterke negative holdninger fremkommer også i forhold til Jesu etnisitet var overraskende for meg.

Jeg har ført noen samtaler med noen personer på et svensk nettforum. Der hevder disse personene at det er likegyldig om Jesus var jøde eller ikke. Hovedsaken er jo at Han er verdens frelser. Men holder en slik argumentasjon vann?

Neppe. For om Jesus ikke var kommet av Davids ætt, ville Han heller ikke ha vært verdens frelser! Så alvorlig er dette.

Gal 4,4 forteller oss følgende: "Men da tidens fylde kom, utsendte Gud sin Sønn, født av en kvinne, født under loven..."

Jesu første komme er jo en oppfyllelse av alle profetiene i Det Gamle testamente om Messias. En av disse er Messiasprofetien i Jesaja 9: "For et barn er oss født, en sønn er oss gitt. Herredømmet er på hans skulder, og hans navn skal kalles Under, Rådgiver, Veldig Gud, Evig Far, Fredsfyrste." (v.6) Men vi må ikke ta dette verset ut av sammenhengen, for i det neste verset står det: "Så skal herredømmet bli stort og freden uten ende over Davids trone og over hans kongerike. Det skal bli gjort fast og holdt oppe ved rett og rettferdighet, fra nå av og til evig tid. Herrens, hærskarenes Guds nidkjærhet skal gjøre dette." Jesus skal jo en dag sette seg på Davids trone i Jerusalem. Det er en fremtidig begivenhet.

Nå har også Herren sørget for at vi har to ættetavler gjengitt i evangeliene, som burde fjerne enhver tvil om Jesus var jøde eller ikke, og at Hans etnisitet har betydning for vår evige frelse. Som om ikke det var nok, har vi også det apostoliske vitnesbyrdet og Jesu egne ord. Hør bare:

Til forsamlingen i Rom skriver apostelen: ” … om hans Sønn, han som etter kjødet er kommet av Davids ætt.” (1,3)
Vi finner det samme i 2.Tim 2,8: ”Kom Jesus Kristus i hu, han som er oppreist fra de døde, av Davids ætt …” Og til slutt har vi jo Jesu egne ord i Åp 22,16: ”Jeg, Jesus … jeg er Davids rotskudd og ætt, den klare morgenstjernen.”

Johannes skriver at "han (altså Jesus) kom til sitt eget, og hans egne tok ikke imot ham." (Joh 1,11)

Jesus fremstår jo ikke i et vakuum. Guds handlinger med Israel, som er Hans utvalgte folk, er ikke en eneste stor parents i historien. Jesus kom i tidens fylde, leste vi, Han var født av ei jødisk tenåringsmor og Han var født under Loven.

Så hevder en av disse svenske debattantene, at når Jesus oppstod igjen fra de døde, så hadde Han et herlighetslegeme, og det var dermed ikke jødisk!

Det er rett at Jesus var herliggjort, men evangeliene forteller at disiplene kjente Jesus igjen, og Han bar fremdeles naglemerkene og såret i Hans side. Han var fremdeles jøde. Og det interessante er jo at Han en dag skal komme tilbake til Oljeberget, og da skal alle jøder kjenne igjen Ham som de har gjennomboret. Hvordan skal de kjenne igjen sin Messias om Han skulle være av annen nasjonalitet?

Jeg forundres over dette: Hvorfor disse sterke reaksjonene på at Jesus var og er jøde? Kan det ha sammenheng med det eldgamle jødehatet?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det er jo helt utrolig at det går ann og ikke se dette som du sier i Bibelen. Disse som hevder at Jesus ikke var jøde kan jo umulig tro på Bibelen. Som du henviser til så står det jo krystallklart at det var nettopp jøde Han var.

Tobias

Cato sa...

Nå har ikke jeg fått fulgt med debatten på bloggen du sikter til de siste dagene, men jeg tror ikke det dreier seg om noe jødehat. Dete er vel heller en reaksjon i mot messianergreia som har blitt så populær!

Fore det er jo klart, Bjørn Olav, at skjønt Jesus etter kjødet er jøde, så er han vel som menneske først og fremst den nye Adam?

Jødefolket er jo etter sin utvelgelse et redskap for Guds evige rådsslutning om gjenløsningen. Gud har omsorg for alle mennesker, fordi vi alle kommer fra Adam!

Mvh.
Cato

Bjørn Olav sa...

Tobias

Jeg er enig med deg. Det er utrolig at dette i det hele tatt er et diskusjonstema. Men som en pastorkollega sa til meg i dag: Det er mye underlig lære som skal prege de siste tider.

Bjørn Olav sa...

Cato

Jeg er ikke så sikker på om ikke dette i bunn og grunn handler om jødehat. Hvorfor skulle det i det hele tatt oppstå en diskusjon om Jesu etnisitet?

Det kan ikke bli noen frelse på noen av oss, om ikke Jesus kom fra Davids ætt.

Ellers er jeg helt enig med i den siste konklusjonen din.

Cato sa...

Bjørn Olav skriver:

"Hvorfor skulle det i det hele tatt oppstå en diskusjon om Jesu etnisitet?"

Nå har jeg som sagt ikke fulgt med debatten, det burde jeg kanskje ha gjort. Men slik som messianerne fremstiller sakene, så må vi jo nærmest bli jøder for å få del i frelsen!De har jo ikke syn for den nytestamentlige menighet. De betoner sterkt Jesus som jøde og ikke "menneskesønnen"! Det universale og himmelske perspektivet blir nærmest borte.

Da begynner det etter min mening å ligne på en jødisk sekt. Jeg reagerer sterkt på dette selv.

Mvh.
Cato.

Anonym sa...

Jesus sier til den samaritanske kvinnen(kvinnen ved brønnen): "Dere tilber det dere ikke kjenner, men vi tilber det vi kjenner, for frelsen kommer fra jødene." Joh.4.22 Odd