lørdag, august 22, 2009

Kristi herrevelde og Guds evige hensikt - her står kampen i dag. Del 1



På forsatsbladet i Bibelen min har jeg limt inn denne tegningen med teksten: Vårt Lam har seiret. La oss følge Ham. For meg er dette helt sentralt:

"Frelsen tilhører vår Gud, han som sitter på tronen, og Lammet." (Åp 7,10)

Englene Johannes så rundt tronen ropte:

"Verdig er Lammet, som ble slaktet, til å få makt og rikdom og visdom og styrke og ære og pris og velsignelse! Og hver skapning som er i himmelen og på jorden og under jorden og på havet, og alt som er i dem, hørte jeg si: Ham som sitter på tronen, og Lammet, tilhører velsignelsen og æren og lovprisningen og makten i all evighet. Og de fire livsvesener sa: Amen! Og de eldste falt ned og tilbad." (Åp 5,12-14)

For meg har dette som har med Kristi herrevelde kommet til meg med ny og forsterket styrke. Kristi herrevelde er et av de mest viktige emnene i Guds ord. Faktum er at at det er selve hjertet i Guds evige hensikt. Før noe var skapt, før verdens grunnvoll ble lagt, hadde Gud en hensikt med alt det synlige og usynlige. Vi leser om dette i Efeserbrevet:

" ... da han kunngjorde oss sin viljes hemmelighet, etter sitt frie råd, som han forut fattet hos seg selv, om en husholdning i tidenes fylde: å sammenfatte alt til ett i Kristus, både det som er i himmelen og det som er på jorden." (Ef 1,9-10)

Sammenfatte alt i Kristus. Andre oversetter det med: summere opp alt i Kristus, eller samle alt i Kristus.

Hva betyr dette?

Det betyr at det er Hans velbehag, Hans vilje, som Han fattet før verdens grunnvoll ble lagt, og som Han aldri vil endre på, at alt skal sentreres rundt Kristi herrevelde. Faderen ønsker at Hans Sønn, Hans Kristus, skal være hode over alle ting. Alle ting er nemlig manifestert i Sønnen og alle ting skal herliggjøre Sønnen. Dette er og blir Guds evige hensikt.

Herren åpenbarer dette for oss gjennom Den Hellige Skrift flere steder, som f.eks Ef 1,22-23:

"Alt la han under hans føtter, og gav ham som hode over alle ting til menigheten, som er hans legeme, fylt av ham som fyller alt i alle."

"Han er et bilde av den usynlige Gud, den førstefødte framfor enhver skapning. For i ham er alt blitt skapt, i himmelen og på jorden, det synlige og det usynlige, enten det er troner eller herredømmer eller makter eller myndigheter. Alt er det skapt ved ham og til ham. Han er før alle ting, og alt består ved ham. Og han er hodet for legemet, som er menigheten. Han er opphavet, den førstefødte av de døde, for at han i alt skal være den fremste. For det var Guds vilje og la hele sin fylde ta bolig i ham..." (Kol 1,15-19)

" ... og ikke holder fast ved ham som er hodet. Fra ham er det jo legemet vokser Guds vekst, hjulpet og holdt sammen av alle bånd og ledd." (Kol 2,19)

Når man ser hvor sentralt dette som har med Kristi herrevelde er, er det ikke så merkelig at selve striden står her i Guds forsamling i dag. Det dreier seg om hvem som har makten. Det dreier seg om hvem som skal få lovprisningen og æren. Det dreier seg om hvem alle en dag må bøye kne for.

Den høyeste skapningen i Guds skaperverk ville en dag ha denne plassen. Mer om det i neste artikkel.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: