torsdag, august 13, 2009

Jesusfellesskapet i Orleans



I serien om kommuniteter verden over, har jeg kommet til "The Community of Jesus", en økumenisk kristen kommunitet beliggende i nærheten av Rock Harbor i Orleans i Massachusett, USA.

Det hele begynte med to kvinner med episkopal bakgrunn: Judy Sorensen og Cay Andersen. Uten at jeg har fått sjekket det ut, høres det jo unektelig ut som navn med i hvert fall skandinavisk bakgrunn? Disse to begynte å møte hverandre en gang på slutten av 1950 tallet. På 1960 ble de sterkt influert av den karismatiske bevegelsen. 10 år senere begynte en rekke nye familier å flytte til området hvor Judy og Cay bodde. Disse kom dit på et kall om å bygge et fellesskap sammen. De kjøpte hus ikke langt fra hverandre, og i nærheten av huset til Judy og Cay. Etter hvert som gruppen vokste ble Judy og Cay ansett som "grunnleggerne" av fellesskapet. De ble gjerne omtalt som "Mor Judy og Mor Cay". Det var vanlig med tungetale og profetiske budskap i dette fellesskapet, og mange opplevde også å bli helbredet.

I 1988 dør "mor Cay" og Judy Sorensen blir pensjonist. En kvinne ved navn Betty Pugsey tar over som leder. Judy Sorensen døde i januar i år.

Kommuniteten i dag består av 275 medlemmer, 50 av dem er barn og ungdommer. Alle medlemmene bor innenfor en radius av en miles fra Orleans. Hele fellesskapet har den benediktinske regel som bestemmende for deres liv. Den er også veiledende for kommunitetens daglige rytme, som består av tidebønner, bibellesning og felles samlinger til ulike tider av døgnet. Medlemmene forplikter seg på å leve i tråd med de vanlige monastiske livsreglene som et liv i enkelhet, disiplin, lydighet og ærbarhet.

Både enkeltpersoner og familier er medlemmer av kommuniteten, som består av mennesker fra ulike kirkesamfunn. De fleste kommer fra episkopal og presbyteriansk bakgrunn, noen også fra baptistene. De finnes et eget gjestehus, og det er mulig å ta del i kommunitetens organiserte retreater.

Om du vil lese mer om denne kommuniteten har de egen nettside:

http://www.communityofjesus.org/web-content/index.html

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det er så spennende å lese om disse kommunitetene.

Anonym sa...

"Den benediktinske regel",- kan du forklare den nærmere?
Tove O

Bjørn Olav sa...

Jeg skriver en egen artikkel om dette som kommer snart!