tirsdag, august 31, 2010

Kristen pasifisme, del 10

Her følger en ny del av Myron Augsbergers artikkel om kristen pasifisme:

"En annen evangelisk premiss som leder oss til et ikkevolds-standpunkt er at vi regner Kristi ord i Skriften som endelige. I det vi sier at Det nye testamente er kulminasjonen av Guds vilje kjent i Kristus, så følger det av dette at Hans ord er endelige. Han korrigerer forståelsen av det gamle utsagnet "øye for øye, tann for tann". Gud gav den holdningen til å begrense vold, det er, bare et øye for et øye. Men nå proklamerer Han at vi skal elske våre fiender. Han forteller oss at kjærlighetens vei er bedre. Vi vil bli bedre mennesker, bedre naboer, bedre venner om vi lever av kjærlighet. På spørsmålet som gjenstår er om dette vil fungere i samfunnet, viser Han oss at vi behøver ikke leve, vi kan dø. Ved å gi vårt liv kan noen ganger gjøre mer for å berike verden enn ved at vi fortsetter å leve. Vi kan ikke besvare spørsmålet om krig på basis av om noen vil måtte lide. Selvsagt vil de det. Spørsmålet er heller: Hva slags lidelse velger vi - den krigen som vi påtvinges eller lidelsen som kommer av kjærlighet?

Når en hærstyrke skal ta et høyde på en strand så gjør de det med en plan hvor de vet at de vil måtte ofre tusenvis av sine mannskaper. Tenk om den kristne kirke beveget seg inn i samfunnet med den samme holdningen? Tenk om vi fulgte en helt bevisst plan selv om det ville måtte medføre store tap? Selv om det er visse svakheter knyttet til en slik sammenligning, burde man tenke at før den kristne kirke var villig til å rettferdiggjøre at så mange av dens medlemmer skulle involvere seg i militæret, skulle den først se på den store synd av å være uvillig til å ofre liv for å bygge Guds rike.

Jesus sa: "Når vi griper til sverd", og historien har vist oss at krigsnasjoner går under. Når mennesker velger volden, lider de også konsekvensene av sitt valg. Dette viser seg tydelig i måten Amerika opptrer i verden i dag. Vi blir ikke lenger sett på som vennlige, rause mennesker. Vi blir sett på i forståelsen av makt. Vi har etablert en vane av å bruke vold som svar på verdens problemer.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: