mandag, august 30, 2010

Rykter, ryktespredning og Guds dom

OPPDATERT:

Å spre rykter er stygt uansett hvem som gjør det, men det blir enda grellere om ryktesprederen er en kristen. Noen kristne synes likevel å ta svært lett på dette å videreformidle rykter, halve sannheter og ondskapsfulle bemerkninger. Som om dette er noe Gud ikke ser.

Men Guds ord er særdeles tydelig med hensyn til ryktespredning, og ryktemakere.

Om slike som baktaler, sier Guds ord:

"baktalere ... De kjenner Guds rettferdige dom, og de vet at de som driver med den slags, fortjener døden." (Rom 1,30 og v.32)

Guds ord har dessuten mye å si om løgn. Om løgnerne heter det blant annet:

"Men de feige, vantro, avskyelige, morderne, de som lever i hor, trollmennene, agudsdyrkerne og alle løgnere skal få sin del i sjøen som brenner med ild og svovel, den som er den annen død." (Åp 21,8)

I en tid som vår hvor Internett finnes er det mangt og mye som finnes der som slett ikke sant og rett. Vi må vokte oss vel for at vi ikke bruker opplysninger vi finner på nettet ukritisk, og videreformidler disse som om det var sant. Facebook er et slikt sted hvor usannheter, løgner og bakvaskelser spres og gjør stor skade.

I forbindelse med at jeg la ut en kommentar til bloggartikkelen min om Glenn Beck og Martin Luther King jr, er det en person som gjennom en rekke kommentarer har videreformidlet noe han har lest om sistnevnte. Og han har ikke spart på stygge karakteristikker av borgerrettighetsforkjemperen og baptisten King. Ingenting av det vedkommende har skrevet kan verifiseres, han gjengir kun ryktene om King, og det helt ukritisk.

Et annet eksempel er ryktespredningen rundt president Obama. Til tross for at mannen tilhører en kristen forsamling, går regelmessig i kirke, har et nettverk av pastorer og kristne rådgivere rundt seg, og i tillegg åpent har snakket om sin tro på Jesus, så videreformidler kristne rykter om at dette ikke er sant.

Slik skal ingen kristen gjøre. Vi må alle vokte oss så vi ikke kommer i skade for å videreformidle rykter, eller skape dem selv, om andre mennesker. Det rammer selvsagt den andre part, men vi kommer heller ikke fri fra dette uten skader selv, og omvender vi oss ikke fra det kan det bety at vi går evig fortapt. Så alvorlig er ryktespredning.

Se også:
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=223348

1 kommentar:

Anonym sa...

Takk for at du tar opp dette. Det er så viktig og vi må både minne oss selv og andre på dette, igjen og igjen! Å holde seg til sannheten er en viktig del av !å holde sin sti ren!.