onsdag, august 11, 2010

Nye opplysninger om Watchman Nee's siste leveår, del 1

Få opplysninger har vært kjent om de siste leveårene til den kinesiske husmenighetslederen Watchman Nee, men nå har nye opplysninger, som hvert fall for meg har vært ukjente, kommet for en dag. Nee som satt fengslet i omlag 20 år på grunn av sin tro, var i sin levetid en svært betrodd og høyt profilert lederskikkelse i Kina. Han var leder for husmenighetsnettverket "Den lille flokk". Gjennom bøker, som i all hovedsak har vært nedtegnelser av hans prekener og bibelundervisning, ble han og er fortsatt den dag i dag til stor velsignelse for mange verden over. Watchman Nee er vel den enkeltperson som har hatt størst betydning for min egen tro og overbevisning, særlig når det gjelder synet på Menigheten og Guds rike.

De nye opplysningene fremkommer i det første bindet av Paul Hattaways bokserie "Fire and Blood", som har fått tittelen: "China's book of Martyrs." Denne er en unik dokumentasjon av den lidende kirkes historie i Kina fra år 845 e.Kr og frem til dags dato. Boken inneholder også en rekke, til dels svært sjeldne, bilder. I en serie med artikler skal jeg gjøre rede for de hittil ukjente opplysningene om Watchman Nee's arrestasjon og fangenskap.

Watchman Nee ble arrestert i det nordøstlige Kina, 10. april 1952. Han ble av de kommunistiske myndighetene anklaget for å være "en lovløs kapitalist tiger", ble bøtelagt. Botens størrelse var høy. Når Nee ikke kunne gjøre opp for seg, ble han sendt i fengsel og hans personlige Bibel ble konfiskert. Lite er kjent fra han ble arrestert og fire år frem i tid, da rettsaken mot ham startet. Man mener å vite at han ved en rekke anledninger ble tilbudt å få friheten tilbake om han sluttet seg til den offisielle "Tre-selv-kirken". Hver gang avviste Watchman Nee dette "tilbudet".

30. januar 1956 kom 2500 mennesker sammen i Nanyang Road Church i Sanghai til et "anklagelses-møte". Alle byens pastorer ble bedt om å stille på dette møtet, og mange av medlemmene av Nee's menighet var til stede.

På dette møtet ble det rettet en rekke falske anklager mot Watchman Nee. Det som smertet aller mest må uten tvil ha vært de som kom fra tidligere ledere for "Den lille flokk", som nå hadde gått over til "Tre-selv-kirken", myndighetenes egen offisielle kirke. Offentlig ble Nee ydmyket og avvist fra byens egne kristne ledere.

I juni, samme år, ble han ekskommunisert fra sin egen menighet, hvis administrative ledelse helt og holdent ble styrt av kommunistene. 21. juni 1956 ble han dømt til 15 års fengsel.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: