tirsdag, mars 06, 2012

Er Gud en løgner? Om Abrahamspaktens gyldighet, del 1

Både romersk-katolske og protestantiske teologer har gjort Gud til en løgner! I sitt hovmod og forvillelse slår de fast at den pakten Gud gjorde med Abraham er opphevet. Om så var tilfelle må vi slå fast at Gud er en løgner når Han sier at Hans løfter er evige. Og det får konsekvenser for oss alle: Om det er slik at Gud har trukket tilbake de løfter Han gav Abraham og Israel så er Han ikke til å stole på. Da kan Han også nårsomhelst trekke tilbake de løftene Han har gitt til hedningene. Da er det slett ikke sikkert at løftene om et evig liv i Jesus holder! Gud kan jo skifte mening.

Men er det slik? Hva går den pakten som Gud gav til Abraham ut på?

1. Den er et løfte om et land

"Og Herren sa til Abram: Dra bort fra ditt land og fra din slekt og fra din fars hus til det land som jeg vil vise deg! Jeg vil gjøre deg til et stort folk. Jeg vil velsigne deg og gjøre ditt navn stort, og du skal bli en velsignelse. Jeg vil velsigne dem som velsigner deg, og den som forbanner deg, vil jeg forbanne. Og i deg skal alle jordens slekter velsignes." (1.Mos 12,1-3)

Landet er gitt til et folk: jødene. Pakten stadfestes flere steder i Bibelen som en evig pakt:

"Jeg vil opprette min pakt mellom meg og deg og din ætt etter deg, fra slekt til slekt - en evig pakt. Jeg skal være Gud for deg og for din ætt etter deg. Jeg vil gi deg og din ætt etter deg det landet hvor du bor som fremmed, hele Kana'ans land, til en evig eiendom. Og jeg vil være deres Gud". (1.Mos 17,7-8)

"Til evig tid minnes han sin pakt, det ord han fastsatte for tusen slekter, hans pakt med Abraham og hans ed til Isak. Han stadfestet den som en rett for Jakob, som en evig pakt for Israel. Han sa: Til deg gir jeg Kana'ans land til arv og eiendom". (Salme 105,8-11)

Denne evige pakten stadfestes også i Det nye testamente:

"For da Gud ga Abraham løftet, sverget han ved seg selv - han hadde jo ingen større å sverge ved - og sa: Sannelig, jeg vil rikt velsigne deg og gjøre din ætt tallrik! Og da han slik hadde ventet tålmodig, oppnådde han det som var lovt. Mennesker sverger jo ved den som er større, og for dem er eden en stadfestelse som gjør slutt på all motsigelse. Da Gud så ville vise løftets arvinger desto mer klart sin uforanderlige vilje, bekreftet han det med en ed, for at vi skulle ha en sterk trøst ved to uforanderlige ting, som utelukker at Gud kunne lyve - vi som har tatt vår tilflukt til å gripe det håp som ligger foran oss. Dette har vi som et anker for sjelen, et som er trygt og fast og får inn til det innerste, bak forhenget, der Jesus gikk inn som en forløper for oss, han som ble yppersteprest til evig tid etter Melkisedeks vis". (Hebr 6,13-20)

2. Den er et løfte om velsignelse

Ordene fra 1.Mosebok 12 handler både om et løfte om et bestemt land og et løfte om velsignelse, både til dette landets innbyggere, og til de som velsigner det. Noe større og mer djuptgripende enn Guds velsignelse finnes ikke.

Løftet Gud gir Abraham i disse to versene inneholder syv elementer, og tallet syv i Bibelen er fullkommenhetens tall, som antyder fylde og helhet. Den pakten Gud gjør med Abraham er ugjenkallelig:

a) Gud byder Abraham om å forlate hjem og sin familie og lover å gjøre ham til et stort folk.

b) Gud lover å velsigne Abraham. Denne velsignelsen handler om Guds velbehag over Abraham. Det er et løfte om en personlig velsignelse over Abraham og Sara om et langt liv uten sykdom (1.Mos 15,15 og 21,1), om rikdom og innflytelse (1.Mos 13,2)

c) At Abrahams navn vil leve lenge etter at han selv var borte, noe som i seg selv var en stor ære. Navnet Abraham er et av de mest ærede navn i historien.

d) Abraham skulle bli en velsignelse. Dette er ikke bare et løfte, men en befaling. Abraham stod jo under guddommelig ordre om å være en velsignelse for andre.

e) Gud lover å velsigne dem som velsigner Abraham og hans etterkommere, jødene.

f) Gud lover å forbanne dem som forbanner Abraham og hans etterkommer, jødene. Alle nasjoner og folk som har stått opp mot Guds plan for verdens frelse gjennom jødene, har endt opp med å lide tap og gå til grunne.

g) Alle jordens slekter vil motta velsignelse gjennom Abraham og hans ætt, det jødiske folket som stammer fra ham. Det har vi da også blant annet sett gjennom alle de vitenskapsmenn som har velsignet en hel verden gjennom deres banebrytende forskning.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: