mandag, mars 05, 2012

Menigheten slik vi finner den beskrevet i Det nye testamente, del 4

I 1.Tim 3,15 skriver apostelen Paulus til sin unge medarbeider Timoteus:

"Men i fall jeg dryger, vil jeg at du skal vite hvordan en bør ferdes i Guds hus, som er den levende støtte og grunnvoll".

Vi har allerede slått fast at Guds hus ikke er en bygning, men handler om mennesker som er født på ny, og kalt ut av denne verden. Vi skal nå se på noen karakteristiske trekk ved 'Guds hus', slik det fremstår i Det nye testamente.

1. Guds hus i NT har en eier

I Apg 20,28 leser vi: 'Guds menighet som Han kjøpte med Sitt eget blod'.

Det er altså ingen hvemsomhelst som eier menigheten! De som utgjør den er dyrt kjøpt: med Kristi blod. Det er det viktig å huske. Menigheten tilhører ingen spesiell gruppe, eller familie, eller enkeltperson. Når en menighet bygges opp rundt en enkelt person eller hans tjeneste, skal vi være på vakt. Noe slikt finner man ikke eksempel på i Det nye testamente.

2. Guds hus er bygget av Jesus selv

Det er heller ikke hvem som helst som har bygget dette Guds hus. I Matt 16,18 sier Jesus: '... Jeg vil bygge Min menighet'. Legg merke til at det samme også understrekes her: Det er Kristi menighet, ingen annens, og det er Han selv som bygger den. Den kan heller ikke bygges med noe annet eller på noen annen måte enn den som Bygningsmannen selv gir instruksjoner om. I 1.Kor 3,10-11 ser vi at selve byggearbeidet overlates til de som utgjør bygget, men de må bygge i henhold til byggeforeskriftene fra Byggmesteren:

'Etter den Guds nåde som er gitt meg, har jeg lagt grunnvoll som en vis byggmester, og en annen bygger videre på den. Men enhver se til hvordan han bygger videre. For ingen kan legge en annen grunnvoll enn den som er lagt, det er Jesus Kristus'.

3. Guds hus blir ledet

Det hus som bygges etter forskriftene fra Byggmesteren har en øverste ledelse. Kristus er blitt opphøyet av Gud over alle autoriteter og er gitt som 'hode over alle ting til menigheten'. (Ef 1,22). Noen høyere autoritet har ikke dette huset. Selv om Kristus har gitt sine tjenestegaver til dette huset, 'for at de hellige kunne bli gjort i stand til tjenestegjerning, til oppbyggelse av Kristi legeme', så finnes det ingen Kristi stedfortreder. Det er ingen som har tatt Hans plass som menighetens hode, dermed er det utelukket at en pave kan være Kirkens overhode på jord. Det strider imot alt hva Det nye testamente lærer. Den nytestamentlige menigheten er betrodd lederskap av Herren Jesus selv, i form av eldste og diakoner.

(fortsettes)

Bildet viser en del av baptistmenigheten i Tambov i Russland, som ligger 420 km sørøst for Moskva. Menigheten er samlet til dåp.

Ingen kommentarer: