mandag, mars 12, 2012

Maximilan ville ikke bli soldat i den romerske hær - ble halshogd

I dag har jeg forsøkt å gjøre rede for min pasifistiske overbevisning, som er grunnet i den undervisning som Jesus gir i Bergprekenen. En av de jeg har samtalt med har karakterisert mitt standpunkt som 'villfarent, farlig og i strid med Kristi lære'.

Samme dag leser jeg om Maximilan av Thavaste (d.295). Han var sønn av en romersk soldat i det som er dagens Algerie. 21 år gammel ble det krevd av ham at han også skulle bli en del av den romerske hær. Foran den romerske prokonsul Dion vitner Maximilan:

'Jeg kan ikke la meg innrullere, for jeg er en kristen. Jeg kan ikke gjøre en slik tjeneste, for jeg kan ikke gjøre det onde'.

På grunn av sitt standpunkt ble Maximilan halshogd.

Like før han ble halshogd sa han til den romerske prokonsulen:

'Du kan kutte av meg hodet, men jeg vil ikke bli en soldat av denne verden, for jeg er Kristi soldaẗ́'.

Denne dagen i dag ble også Rutilio Grande, en romersk-katolsk prest fra El Salvador, drept. Drapet fant sted 12. mars 1977. Det ble et avgjørende vendepunt i landets historie, og gav støtet til Oskar Romero's profetiske ikke-volds kamp. Også han led martyrdøden.

Det har alltid vært en pris å betale for å følge den ikke-voldelige linjen som Jesus underviser sine disipler om i sin Bergpreken. Det er mange som finner den anstøtelig.

Maleriet viser likene av Rutilio Grande og de som ble drept sammen med ham. Bak, en annen matyr, Oskar Romero.

Ingen kommentarer: