lørdag, mars 31, 2012

Å fritt gi sitt liv - uten å se resulater - Gud alene kjenner frukten

Torsdag var det 32 år siden fader Lev Gillet (bildet), bedre kjent under pseudonymet 'En munk fra Østkirken', sovnet inn. Mange oss er blitt glad i boken 'Jesus - enle betraktninger over Frelserens skikkkelse'. Den er skrevet av fader Gillet. Min danske utgave har fulgt meg siden 1970-tallet, og fra den har jeg hentet så mye velsignelse. Under sitt lange liv levde han i kloster i våde øst og vest, blant emigranter og hjemløse i Paris, London, Beirut og Geneve.

Det er en setning fra et brev til en venn hvor han forteller om sitt kall, og forklarer hva det går ut på, som har grepet meg så sterkt de siste dagene:

'Jo mer jeg ransaker meg selv desto mer innser jeg at et liv dedikert til det å skape og organisere, et liv som gir resultat og framgang, ikke er mitt kall ... Det som tiltaler meg er utslettelsens kall - å fritt gi av seg selv uten noen resultater, Gud alene kjenner jo frukten. Med andre ord: å miste sitt liv for å vinne det'.

Det minner meg om noe som apostelen Paulus skrev mot slutten av sitt liv:

'For jeg blir allerede utøst som et drikkoffer, og tiden før min avreise er nær'. (2.Tim 4,6. Bibelen Guds Ord)

Slik er det også mulig å definere sitt liv: utøst for andre. Eller som fader Gillet skrev: 'fritt gi av seg selv uten reultater ... miste sitt liv for å finne det'.

Hva stever vi egentlig etter? Finnes det noe mer enn dette? Å være Kristi velduft, lys og salt? Finnes det noe finere enn å være Guds barn og Kristi bror? Får jeg med meg noe annet til himmelen - enn mennesker?

Lev Gillet ble født i Frankrike på Kristi forklaringsdag, 6. august 1893. Han studerte filosofi og psykologi. Etter første verdenskrig vokste det frem et monastisk kall. Han levde i flere katolske klostre inntil han tok initiativet til å grunnlegge klostret i Chevtogne i Belgia. Her lever vestlig og østlig tradisjon side om side. Han kjente seg mer og mer dratt til Østkirkens tradisjon. Han prøvde seg i et eksperimentelt kloster i Ukraina en periode, men vendte ganske raskt tilbake til Frankrike. Et langt liv som brobygger mellom vest og øst skulle begynne. 25. mai 1928 ble fader Gillet tatt opp som medlem av Den ortodokse kirke.

Mange er de som har oppdaget den ortodokse tradisjonens rike skatter gjennom fader Lev Gillet.

Ingen kommentarer: