onsdag, mars 07, 2012

Er Gud en løgner? Om Abrahamspaktens gyldighet, del 2

Som jeg nevnte i forrige artikkel så handler pakten med Abraham blant annet om et landløfte. I det første løftet Abraham får, heter det at Gud vil gjøre ham 'til et stort folk' (1.Mos 12,2), mens det i 1.Mos 13,14 heter: 'Løft nå dine øyne og se ut fra stedet der du står - mot nord, mot syd, mot øst og mot vest! For hele det landet du ser, til deg vil jeg gi det, og til din ætt for alle tider'. Disse to løftene gjentas så i kapitel 15. I vers 5 leser vi: 'Han (Gud) førte ham (Abraham) utenfor og sa: Se nå opp mot himmelen og tell stjernene, hvis du er i stand til å telle dem! Og han sa til ham: Slik skal din ætt bli'. Så i vers 7 sier Herren: 'Og han sa til ham: Jeg er Herren, som førte deg ut fra kaldeernes Ur for å gi deg dette landet til eiendom'.

Og løftet om Eretz Israel er ikke tidsbegrenset:

"Jeg vil opprette min pakt mellom meg og deg og din ætt etter deg, fra slekt til slekt - en evig pakt. Jeg skal være Gud for deg og for din ætt etter deg. Jeg vil gi deg og din ætt etter deg det landet hvor du bor som fremmed, hele Kana'ans land, til en evig eiendom. Og jeg vil være deres Gud'. (1.Mos 17,7-8)

Ikke noe sted noen gang har Gud gått bort fra dette løftet, eller endret det, og Han sier det jo så tydelig at ingen kan misforstå det: Landet er gitt til EVIG TID. Hvor lenge er evig?

At det handler om et konkret geografisk område, forstår vi enda bedre når Gud sier at Han vil holde dem ansvarlig som forsøker å frata jødene deres rettmessige arv:

'For se, i de dager og på den tid, når jeg gjør ende på Judas og Jerusalems fangenskap, da vil jeg samle alle hedningefolkene og føre em ned til Josjafats dal. Der vil jeg holde rettergang med dem på grunn av Israel, mitt folk og min arv, fordi de spredte dem blant hedningefolkene og delte deres land'. (Joel 3,6-7)

De ordene bør ikke glemmes når overivrige politikere vil frata jødene deres rettmessige eiendom som Gud selv har gitt dem til evig tid.

La oss se nærmere på andre sider ved det løfte Gud gav Abraham.

3. Den er et løfte om at nasjonen Israel vil eksistere så lenge stjernene eksisterer

Vi har allerede lest om det i de versene jeg har sitert fra 1.Mosebok. Vi leser om det samme hos profeten Jeremia:

'Så sier Herren, som satte solen til å lyse om dagen, og lover for månen og stjernene, så de lyser om natten, han som opprører havet så dets bølger bruser - Herren, hærskarenes Gud, er hans navn: Dersom disse lovene ikke lenger står ved makt for mitt åsyn, sier Herren, da skal også Israels ætt opphøre å være et folk for mitt åsyn alle dager. Så sier Herren: Dersom himmelen kan måles der oppe, og jordens grunnvoller utforskes der nede, da vil også jeg forkaste hele Israels ætt for alt det de har gjort, sier Herren'. (Jer 31,35-37)

Sagt med andre ord: Gud kommer aldri til å endre det Han har sagt vedrørende Israels land og folk!

Hør hva apostelen Paulus skriver:

'Hva fortrinn har da jøden? Eller hva gagn er det i omskjærelsen? Mye på alle vis! Først og fremst at Guds ord ble betrodd dem. Hva så om noen var utro? Skulle vel deres utroskap gjøre Guds troskap til intet? Langt derifra! La det stå fast at Gud er sannferdig, men hvert menneske en løgner!' (Rom 3,1-4a)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: