mandag, mars 12, 2012

Menneskerettighetsprisen for 2012 fra Baptistenes Verdensallianse går til pastor fra El Salvador

Edgar Palacios (bildet), en av grunnleggerne av Det lutherske universitetet i El Salvador og den tidligere koordinatoren for The Permanent Comittee of The National Debate for Peace (CPDN) in El Salvador, har fått menneskerettighetsprisen for 2012 fra Baptistenes Verdens Allianse. Palacios er anerkjent for sin rolle som fredsforhandler under borgerkrigen i El Salvador i årene 1980-92. Gjennom kampen for fred, var livet til Edgar Palacios, sammen med andre pastorer og kirkeledere, i stor fare.

I 1989 tok han tilflukt i den tyske ambassaden og i et hus drevet av FN i San Salvador, landets hovestad. Da var han blitt varslet om at han og flere andre pastorer og borgerrettighetsforkjempere stod på myndighetenes dødsliste. Seks jesuittprester ble henrettet omtrent samtidig. Han har spilt en nøkkelrolle i CPDN, som er del av en sosial bevegelse i det sentralamerikanske landet, og har ledet organisasjonen gjennom en av de mest turbulente periodene av El Salvadors historie. I perioden 1989-1992 vitnet Edgar Palacios en rekke ganger for Den amerikanske kongressen og FN om situasjonen i hjemlandet. Han har også vært president for en fredskonferanse i Nederland om El Salvador.

Edgar Palacios ble ordinert som pastor i 1985, og har vært pastor for flere baptistmenigheter i El Salvador, to forsamlinger i Mexico City, og er for tiden medpastor i Calvary Baptist Church i Washington DC i USA.

Han er medstifter av Det nasjonale kirkerådet i El Salvador, og har vært representant for de historiske protestantiske kirkene i hjemlandet. Palacios har undervist ved en rekke av El Salvadors universiteter og seminarer, samt i Mexico og USA. I 1988 hjalp han til med å grunnlegge det lutherske teologiske seminaret i El Salvador.

Menneskerettighetsprisen fra Baptistenes Verdensallianse har fått sitt navn fra den forrige generalsekretæren og hans hustru, Denton og Janice Lotz, og vil bli overrakt under en høytidelighet i Santiago i Chile i juli.

Ingen kommentarer: