torsdag, juli 12, 2012

Åndelig lederskap og kirkens sekularisering med Jeremia som utgangspunkt

Peter Halldorf (bildet) hentet inspirasjon fra profeten Jeremia, da han talte på Hönö-konferansen i Sverige tirsdag. Og det er åndelig lederskap det handler om, et åndelig lederskap som står i skarp kontrast til denne verdens måte å tenke lederskap på.

Jeremia var en uredd mann. Han talte de mektige imot. Både konger, prestene og de profetene som stod nært maktens sentrum. Om forfallet var stort i den tiden Jeremia virket, var det likevel ikke totalt. Det fantes også perioder med fornyelser. Blant annet begynte man å feire påske igjen. Det skjedde under kong Josia, og feiringen av høytidene var kanskje den viktigste faktoren til at det jødiske folket kunne bevare sin tro og identitet i sin utlendighet. Peter Halldorf dro paralleller til vår egen tid:

Høytidene er viktige
- Sekulariseringen og samfunnet sees aller tydelig i utarmingen av gudstjenestelivet og av de store kristne høytidene, særlig påsken. Det er feiringen av de kristne høytidene som mer enn noe annet befester troen, sa Halldorf.

I sin bibelundervisning fra Jeremia poengterte Halldorf også at det åndelige lederskapet krakelerer også, blant annet når det menger seg med maktens profiler og viser mer omsorg for sin egen lønn enn folket de er satt til å tjene.

Gi sitt liv
Peter Halldorf løftet frem Bibelens gode lederskapsmodell: gjeteren som er villig til å gi sitt liv for flokken.

- Et slikt lederskap handler ikke først og fremst om kompetanse, verken da eller nå, sa Halldorf, og la til: - Hva skjer når vi tror at det er viktigere at en leder i kirken har kompetanse enn at han eller hun lever sitt liv med Gud? Kirken behøver ikke flere ledere, men eldste: modne mennesker. En eldste leder ikke gjennom sin kompetanse, men de arr som livet med Kristus har etterlatt i kropp og sjel.

Bildet er hentet fra Peter Halldorfs besøk i Hamer i oktober i fjor. (Foto: Hamar Frikirke)

Ingen kommentarer: