lørdag, mai 06, 2023

Allianse mellom Hellas, Kypros og Israel mot Iran


I de kommende årene forventer vi å se flere partnerskap med Hellas og Kypros.

Det er The Jerusalem Post som skriver dette på lederplass. Her er et utdrag av lederstikkelen, som jeg har oversatt til norsk:

Forsvarsminister Yoav Gallant reiste torsdag til Athen som en del av en viktig reise til Hellas og Kypros. Israel, Hellas og Kypros har blitt viktige strategiske partnere de siste årene, og samarbeider tett på områder som handel, energi og forsvar og sikkerhet. Dette nye partnerskapet er også en del av en bredere serie relasjoner der Hellas og Kypros samarbeider med medlemmer av NATO og også med andre land som Egypt, De forente arabiske emirater og India – som også er nære partnere til Israel. Gallants reise til disse to landene er derfor viktig for Israels allianser i hele regionen og verden.

Gallant begynte sin reise i Athen, hvor han møtte sin greske motpart, forsvarsminister Nikolaos Panagiotopoulos, ved det hellenske forsvarsdepartementet. Gallant berømmet de bilaterale båndene mellom Israel og Hellas og diskuterte etterretningssamarbeidet som hadde forhindret et terrorangrep i Hellas. Dette er en viktig påminnelse om hvordan Irans islamske revolusjonsgarde har forsøkt å utvide sine trusler til Athen.

Gallant bemerket at den nylige arrestasjonen i Hellas av to terrorister sendt av Iran er betydelig. – Dette er ikke det eneste angrepet som ble forhindret. Faktisk har Iran satt i gang en global terrorkampanje, under direkte kommando av sin leder, sa han. Han reiste også bekymringer i Hellas om Irans atomvåpenprogram, og la merke til at Teheran har anriket uran til 20 % og 60 % for fem atombomber.

Iran utgjør en trussel ikke bare for Israel, men også for andre land i regionen. Det faktum at den islamske republikken har truet Hellas, ved å prøve å rekruttere eller infiltrere terrorister inn i det, er et tydelig eksempel på det. Teheran har også israelere i Bulgaria som målgruppe, Hellas' nabo i nord. Irans handlinger viser at de ikke respekterer grensene til land og at de er villig til å bryte grunnleggende prinsipper i folkeretten for å oppnå sine uhyggelige design.

Gallant berømmet det nære forholdet mellom Hellas og Israel som et anker for stabilitet i vår region. Turen til Hellas, sammen med utenriksminister Eli Cohens nylige tur til Aserbajdsjan og Turkmenistan, er en del av Israels innsats for å utvide sine strategiske bånd med land i vår nærhet betydelig.

De gjenspeiler også noe av den skiftende dynamikken i regionen vår. Energisikkerhet i det østlige Middelhavet er for eksempel et viktig tema i disse dager på grunn av gassletingen utenfor kysten og den maritime avtalen med Kypros. I tillegg bidrar nylige fellesøvelser med USAs sentralkommando, samt andre marineøvelser utført av Israel, til å sementere våre marinepartnerskap på tvers av vannmassene mellom oss og Kypros og Hellas.

Ingen kommentarer: