søndag, mars 24, 2013

Palmesøndag inneholder også et profetisk budskap om jødenes adspredelse og Israels samling

Det er ikke bare festivitas som preger dagen i dag. Palmesøndagen inneholder også et profetisk budskap om Jerusalems ødeleggelse og jødenes adspredelse, som skjer i år 70 etter Kristus.

Mens folkemengden roper sitt Hosinna, frembringer Jesus en sterk profetisk forutsigelse om Jerusalems skjebne:

'Det skal komme dager over deg da fiendene dine kaster en voll opp omkring deg, omringer deg og trenger inn på deg fra alle kanter. De skal slå barna dine til jorden, og det skal ikke bli stein tilbake på stein i deg, fordi du ikke forsto at tiden var kommet da Herren gjestet deg'. (Luk 19,43-44)

Litt senere i Lukas evangeliet gjengis Jesu eskatologiske tale. Der utdyper Han dette, i Luk 21,20-24a:

'Når dere ser Jerusalem omringet av hærer, da skal dere vite at byen snart blir lagt øde. Da må de som er i Judea, flykte opp i fjellene, de som er i byen, må komme seg ut, og de som er ute på landet, må ikke gå inn i byen. For straffens tid er kommet, da alt som står skrevet, skal oppfylles. Ve dem som venter barn og dem som gir bryst i de dager! For det skal bli stor nød i landet; vreden skal ramme dette folket. De skal falle for sverd og bli bortført til alle folkeslag som fanger'.

Dette fikk sin bokstavelige oppfyllelse i år 70 e.Kr. Da ble Det andre templet ødelagt, og jødene ble fordrevet fra sitt land. Og som historikeren Lukas skriver: '... og bli bortført til alle folkeslag ...'

Men Jesus sier noe mer! Han forutsier også at Jerusalem en dag skal gis tilbake til jødene. Han sier at Jerusalem skal tråkkes ned av hedninger, MEN:

'helt til hedningenes tider er til ende'. (Luk 21,24b)

Dette profetiske ordet har også fått sin bokstavelige oppfyllelse: 6.juni 1967.

Om morgenen denne dagen gikk israelske soldater inn i Øst-Jerusalem, og fra den dagen av har Jerusalem vært jødisk, og Israels evige hovedstad. Og legg merke til hva Jesus sier: når dette skjer er hedningenes tider til ende! Vi lever med andre ord på lånt tid.

Dette er også et perspektiv å ta med seg inn i den stille uken og feiringen av påsken. Vi feirer påske med forventningen om Jesu snarlige gjenkomst.

Ingen kommentarer: