torsdag, mars 12, 2015

En viktig markering av 350 års jubileet for menighetens martyrhistorie

Denne bloggartikkelen har kanskje marginal interesse. Den er kanskje for spesielt interesserte. Det er trist. Slik burde det ikke være. Innholdet er egentlig brennaktuelt, særlig om du leser den første artikkelen jeg har publisert på bloggen i dag: den om evangeliske kristne som blir forfulgt i det østlige Ukraina.

For evangeliske kristne blir fremdeles forfulgt i dag for sin trosoverbevisning. Akkurat det burde oppta oss.

I morgen - fredag 13 mars - avholdes det en spesiell auksjon i Lancaster i Pennsylvania. Det er Mennonite Historical Society som skal auksjonere bort to svært sjeldne eksemplarer av Martyrs Mirror.

Martyrs Mirror ble utgitt første gang i 1660 i Amsterdam, og har dermed 350 års jubileum i år. Det av eksemplarene som skal auksjoneres bort er fra det andre opplaget av den som ble trykket i 1685. En utgave fra 1748, oversatt fra hollandsk til tysk og publisert i Ephrata i Pennsylvania er også med i auksjonen.

Hva er så Martyrs Mirror, eller Martyrspeilet på norsk?

Boken - på ble 1.290 - ble skrevet av den hollandske mennonite-pastoren, Tieleman Jansz van Braght, og er en dokumentasjon av martyrhistorien fra menighetens grunnleggelse og frem til 1660. Her er navn og hendelser på de mange av de tusener på tusener som mistet livet under forfølgelsene til de romerske keiserne, og de som mistet livet under og etter keiser Konstantin, og som ble forfulgt av statskirkene, enten de kalte seg romersk-katolsk, luthersk eller reformert. Hovedvekten ligger naturlig nok på forfølgelsen av de såkalte 'gjendøperne' (anabaptistene).

Denne historien er i ferd med å glemmes og har vært tiet ihjel av romersk-katolske, lutherske eller reformerte kirkehistorikere. Og blir det fremdeles. Det er bare å kikke i bøker om kirkehisorie skrevet i moderne tid. Om 'gjendøperne' (anabaptistene) i det hele tatt omtales er det med noen få linjer.

Martyrs Mirror er fremdeles i salg, 350 år etter at den ble publisert første gang. Innen Døperbevegelsen er den blitt høyt skattet og lest gjennom alle disse årene. Det er å håpe at nye generasjoner oppdager den.

Ingen kommentarer: