søndag, mars 29, 2015

SE, din konge kommer!

'Si til Sions datter: Se, din konge kommer til deg, saktmodig, ridende på et esel - på trelldyrets fole'. (Matt 21,5)

Dette ordet rammer inn årets påske, for meg: Se, din konge kommer!

Jerusalem står på hodet denne dagen. Det er feststemte mennesker over alt. De som tar del i festivitasen er mennesker som lever under en okkupasjons harde kår: Fattigdom, undertrykkelse, begrensninger i så mangt og mye. Men de har fått håp: Profeten fra Nasaret. En underlig skikkelse. Hans ord er annerledes. Han lærer med myndighet, helt annerledes enn deres skriftlærde. Ordene Hans skjærer igjennom hykleriet, de forvandler mennesker, setter dem fri. Ryktene har gått - og noen har også vært øyenvitner - til usedvanlige helbredelser: Lamme har fått førligheten tilbake, blinde har fått se, døve har igjen kunnet høre. Kanskje er han befrieren som skal komme. Som skal velte Romerrikets åk fra deres skuldre.

Denne profeten er annerledes enn de som har dukket opp den senere tiden. Endelig ser man antydningene til den messianske tidsalder.

Det er derfor ikke så merkelig at hele Jerusalem er på beina. De brekker av fra trærne, de legger kappene sine på veien. Det kjennes helt naturlig å hylle denne mannen.

Men likevel så annerledes enn de romerske triumftogene.

Mannen kommer ridende på et esel. Ikke en hest brukt i strid. Dermed er han ikke høyt der oppe på sin hest, men tilgjengelig for de som står langs ruta. Jeg tror mange av de som ropte begeistret denne dagen, likevel undret seg over ydmykheten denne mannen viste dem.

De velsignet ham:

'Velsignet være han som kommer i Herrens navn! Hosianna i det høyeste!'

Tilbake til innledningen:

'Se, din konge kommer til deg'.

Hvordan ser vi Ham?

Denne påsken har jeg valgt den vakre Kristus-hymnen fra Fil 2,5-11 som min påsketekst. Jeg vil bruke påskedagene til å meditere over dens grensesprengende innhold. Kanskje vil dele noe av det jeg fordjuper meg i med bloggens lesere.

Innledningen på denne hymnen passer i grunnen godt til Palmesøndag:

'han som, da han var i Guds skikkelse, ikke holdt deg for et røvet bytte å være Gud lik, men gav avkall på det og tok en tjeneres skikkelse på seg ....' (v.6-7)

Slik ser jeg Ham som kommer ridende på en eselfole.

Ingen kommentarer: