tirsdag, mars 17, 2015

Skjebnevalg i Israel i dag - forbedere trengs!

Det er i dag det gjelder for Israels forbedere! Israel går nemlig til valgurnene. Valget 17. mars er et kritisk valg med hensyn til sikkerhet og økonomi.

Den økonomiske misnøyen er stor. Nesten en femtedel av israelerne lever under fattigdomsgrensen. Levekostnadene fortsetter å eskalere. Dette skjer samtidig med at den palestinske selvstyremyndigheten ved president Abbas, har truet med kutte sikkerhetssamarbeidet med Israel hvis Israel nekter å overføre skattemidler til den palestinske selvstyremyndigheten. Samarbeidet mellom den palestinske selvstyremyndigheten og Israel har vært av gjensidig interesse fordi den har delvis klart å kneble terrorgruppen Hamas. Som om ikke dette var nok truer Iran og ulike islamistiske grupper med å utslette Israel fra jordens overflate.

Hva vil skje med Benjamin Netanyahu? Det er det store spørsmålet. Om han skulle klare å vinne en fjerde periode vil han gå over i historien som en av Israels største statsledere. Da vil han ha sittet like lenge som den legendariske David Ben Gurion, Israels første statsminister fra 1948. Dersom han ikke vinner kan det bety slutten på hans politiske epoke. Netanyahu har fokusert på nasjonal sikkerhet, mens opposisjonen på venstresiden har lagt vekt på sosiale saker i årets valgkamp.

Søndag kveld holdt Benjamin Netanyahu en appell foran titusenvis av mennesker ved Rabin Square i Tel Aviv. Det var hans siste store valgkamptale før selve valget. Der slo han fast at det blir ingen palestinsk stat så lenge han er statsminister. Netanyahu ligger etter Zionistunionen (venstresiden) meningsmålingene. I sin tale pekte Netanyahu på at en venstrekoalisjon sannsynligvis vil dele Jerusalem i to slik at palestina-araberne også får Jerusalem som sin hovedstad.

La oss be!

Ingen kommentarer: