torsdag, oktober 08, 2015

10 ting jeg skulle ønske Jesus aldri hadde sagt. Del 3

Her er tredje del av artikkelen til Charles E.Moore, om kontroversielle ting Jesus har sagt og som utfordrer oss i vår etterfølgelse av ham. Første del ble publisert fredag 2. oktober, del to mandag den 5.oktober:

3. Vend det andre kinnet til (Matt 5,39). 'Om noen slår deg på høyre kinn, så vend også det andre til'. Hvem tror Jesus at jeg er? Jeg vet hvem jeg er når det tetter seg til. Om jeg ikke kan slå tilbake, kan jeg bite tilbake. Han vet hvordan jeg er. Dessuten, vil det å sette et ondt menneske ut av spill gjøre verden til et bedre sted? Gud vender i hvert fall ikke et blindt øye til ondskapen, og hvis vi leser slutten på historien, vil Han heller ikke gjøre det i framtiden.

Kanskje er Jesus ute etter at våre holdninger skal være annerledes - ikke å ha noen dårlige følelser til våre fiender, selv om vi må forsvare oss eller de rundt oss mot dem. Men problemet her er at Jesus ikke adresserer holdninger. Han refererer til virkelige livssituasjoner. En romersk soldat, for eksempel, kunne helt lovlig kreve av en som passerte ham at han skulle bære bagasjen hans en drøy kilometer - hvis ikke! Jesus ønsker ikke bare at vi skal tenke eller snakke annerledes om våre fiender, men gjøre godt mot dem.

Heller ikke ber Jesus om å vende det blinde øyet til. Han snakker om det andre kinnet - det venstre, det ene som vil tvinge vår motstander til å bruke sin skitne neve til å slå oss, han ønsker vi skal vende oss bort. En slik handling minner den som er sint hvem han slår - et medmenneske, lik ham selv, som også er skapt i Guds bilde. Og dette vil, slik ordspråket sier, gjøre at vi 'samler glødende kull på hans hode'. (Rom 12,20) og stoppe den som gjør galt i selve handlingen og hjelper ham til å forstå at når vi utnytter en annen person skader vi dem ikke bare, men vi fornedrer oss selv.

Å vende det andre kinnet til er aldri enkelt. I det minste har jeg funnet ut at det er slik. Det krever en vilje til å se Guds bilde i hvert menneske, til og med dem som sårer oss og utnytter oss. Det krever at vi erkjenner at takket være Guds nåde er vi i stand til det.

Vi og våre fiender er ett. Og så, når vi vender det andre kinnet til, vinner vi dem for det gode og det er en kraftfull ting. Det er det eneste som kvitter oss med ondskapen i verden og i oss.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: