mandag, mars 07, 2011

Det kreves ydmykhet for å få øyne til å se Jesus


En av de som ble til stor inspirasjon for den kinesiske husmenighetslederen, Watchman Nee, var den franske mystikeren, Madame Guyon (bildet). I går leste jeg dette, som jeg håper kan hjelpe noen på bloggen, slik det hjalp meg:

"Du må bli ført ned i ydmykhetens muld om du skal få de salige øyne som ser Kristus. For den himmelske Faderen åpenbarer hemmelighetene om Kristus for mennesker som er små og ydmyke, og som har fått 'sannhet i hjertet', men han skjuler dette for de store, vise og kloke. Bare den med denne ringhet og ydmykhet finner vi forstand for, og innsikt i den rene, guddommelige sannheten, i hvilken den evige salighetens vesen ligger gjemt. Der åpenbarer Guds høyhet og majestet. Og jo mer av Guds høyhet som åpenbares. Dess mer blir menneskers eget 'intet' kjent for henne.

På denne sak skal du innse sannheten av den guddommelige opplysning, for denne senker mennesket djupere ned i hennes eget 'intet', slik at hun ikke elsker seg selv.

Denne ringhet og ydmykhet hos mennesket er Guds rette verksted, i hvilken Gud virker alt med sin nåde."

(Jeanne-Marie Bouvler de la Motte-Guyon – bedre kjent som Madame Guyon, 1648-1717)

4 kommentarer:

Ingeborg Lobben Gjennestad sa...

Hei Bjørn Olav!
Jeg takker for interessante innlegg. Og jeg tror også at det er viktig at vi har et ydmykt sinn for at Gud kan handle gjennom oss. Men jeg stusser over at det settes som mål at en sklal slutte å elske seg selv. Jeg forstår at det er viktig å se avgrunnen i seg selv og at vi overfor den hellige Gud ikke har noe å skryte av. Men samtidig er vi skapt i Guds bilde og vi er så høyt elsket av Gud at han ga sitt liv for oss. Og Jesus sier (Luk 10,27): Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte......, og din neste SOM DEG SELV.
Hilsen Ingeborg

Bjørn Olav sa...

Det er mulig jeg misforstår deg, men jeg forstår ikke helt hva du sikter til når du skriver at "det er et mål at en skal slutte å elske seg selv". Hvor finner du dette i teksten?

Ingeborg sa...

Det kan hende at jeg ikke forstår helt betydningen av det å slutte å elske seg selv. Du skriver om Madam Guyon som levde et liv i ydmykhet. "På denne sak skal du innse sannheten av den guddommelige opplysning, for denne senker mennesket djupere ned i hennes eget "intet", slik at hun IKKE ELSKER SEG SELV". Vi er uendelig mye verd i Guds øyne (bl.a den ene sauen kontra de 99), men samtidig sier Jesus at vi skal miste vårt liv for å berge det (Luk 9,24). Dette oppleves som et paradoks for meg, men Bibelen inneholder flere paradokser som en kanskje ikke skal forstå med fornuften, men bøye seg for i tro og ved Åndens påvirkning.
Hilsen Ingeborg

Bjørn Olav sa...

Jeg tenker at det er en forskjell på ha seg selv i fokus, og det å elske seg selv. Det første er negativt, det andre er positivt. Jeg vil tro det er det første Madame Guyon tenker på.