tirsdag, mars 22, 2011

En gjennomgang av Åndens ni gaver, del 21

Vi skal nå se på de to siste prøvetestene vi kan benytte oss av når det gjelder det å skjelne ånder:

5. Karakter-testen

Vi kan ikke se 1.Kor 12 som en isolert tekst. Det apostelen Paulus skriver om de ni nådegavene står i sammenheng med det han skriver om kjærligheten i 1.Kor 13 og om den praktiske anvendelsen av nådegavene i 1.Kor 14.

Korintermenigheten var preget av elitetenkning og av partidannelser, og også misbruk av nådegavene. Inn i denne sammenhengen setter Paulus inn kapitlet om kjærligheten.

Når en nådegave misbrukes for å skaffe seg en posisjon, eller for å ramme et annet menneske, så handler dette om ikke noe annet en kjød. Det er forferdelig hvordan nådegaver som var ment fra Guds side å være til velsignelse, misbrukes ved at man manipulerer. Det er kvalmende å lytte til såkalte "profetiske" budskap som ikke er noe annet enn selvforherligende og dømmende.

Så vi må alltid spørre oss selv: fremhever det som formidles Guds apage-kjærlighet? Den kjærlighet som gir, uten å kreve. Apostelen Paulus skriver:

"Om jeg taler med menneskers eller englers tunger, men ikke har kjærlighet, er jeg en lydende malm eller en klingende bjelle. Og om jeg har profetisk gave og forstår alle hemmeligheter og har all kunnskap, og om jeg har all tro, så jeg kan flytte fjell, men ikke har kjærlighet, er jeg ingenting." (1.Kor 13,1-2)

Når det er Gud som virker så er det alltid i en atmosfre av kjærlighet, ikke av dom og elitetenkning.

6. Konsekvens-testen

Sist, men ikke minst, må vi spørre oss om vi ser noe av Åndens frukt. Sann profeti skal resultere i at man blir oppbygget, oppmuntret og trøstet. Jesus sa om profetene:

"Derfor skal dere kjenne dem på fruktene." (Matt 7,20)

I neste artikkel skal vi se nærmere på tungetalen.

Ingen kommentarer: