tirsdag, mars 29, 2011

La oss be om en Bibelvekkelse

Det gledet meg veldig at russiske baptister nå gjør 2011 til Bibelens år, og satser så friskt på å hjelpe og inspirere til å lese Bibelen. Der har vi alle noe å lære. For bibelkunnskapen er sørgelig liten blant mange kristne - i alle sammenhenger. Man leser ikke så mye som før, og ikke regelmessig, og resultatet er åpenbart. Fordi de kristne ikke kjenner Guds ord lar de seg drive med av et hvert lærdoms vær som kommer. Resultatet er kraftløse forvirrede kristne, som er ukjent med viktige sider av den kristne lære. For manges vedkommende er flere av Bibelens bøker ulest. De kjenner dem ganske enkelt ikke. Jeg merker det oftere enn før når jeg besøker enkelte forsamlinger. Du kan henvise til f.eks en av bøkene i Det gamle testamente, og folk vet ikke om hvor de skal finne den. De leter febrilsk. En ting er at dette skjer med mennesker som sjeldent eller aldri går på kristne møter - da er det helt naturlig, men det er unaturlig når det skjer med mennesker som har levd med Herren i mange år. Det er noe trist og vemodig å se det.

Jeg har nettopp hatt besøk fra Romania. Min venn gjennom mange år er en flittig bibelleser. Han tilhører Den ortodokse kirke. Jeg spurte ham om det var mange i de sammenhengene han besøker som leser Bibelen regelmessig, eller om det svar slik at de fikk sin åndelige næring gjennom liturgien. Til det svarte han: "De fleste leser ikke Bibelen, men de hører den lest i Kirken." Svaret overrasket meg ikke. Jeg har også en god venn fra Frankrike. Hun vokste opp i en katolsk familie, og som barn fikk de ikke lov til å lese Bibelen av den romersk-katolske presten.

Det er ingen tvil om at man får mye ved å lytte til at Bibelen leses høyt i gudstjenesten, og at det er rikdommer knyttet til de liturgiske tekstene, men ingenting er som å lese Guds ord selv! Ingenting kan måle seg med det. Jeg glemmer ikke biskop Thomas fra den koptiske kirken i Egypt, og hans djupe kjærlighet til Guds ord og hans sterke formaning til oss som lyttet til ham om å lese og granske Bibelen.

Så vi kan ikke skylde på at ortodokse og romersk-katolske er verre stillet enn oss! Blant katolikkene har det i mange år vært mennesker som har studert Bibelen som Lectio Divina. Denne metoden har nå også mange protestanter hatt gleden av å benyttte.

La oss be om en Bibelvekkelse i blant oss! Det finnes gode hjelpemidler for å lese Bibelen. Bibelleseringen i Norge vil gi praktisk hjelp til alle som kontakter dem. Du finner nettsiden her:

http://www.bibelleseringen.no/

Bildet viser logoen til årets russiske bibellesningskampanje.

Ingen kommentarer: