torsdag, mars 17, 2011

Når Gud kaller - og det virker uforståelig

I den siste tiden har jeg tenkt mye på et ord fra Johannes 21. Det er et ord jeg stadig har vendt tilbake til de siste årene, og jeg klarer ikke å slippe tak i det.

Det handler om samtalen mellom Simeon Peter og Jesus. På et tidspunkt i denne samtalen ser Peter Johannes, og han spør Jesus:

"Men Herre, hva da med ham? Jesus sier til ham: Hvis Jeg vil at han skal leve til Jeg kommer, hva har du med det? Følg du Meg!"
(Joh 21,21-22)

I går mens jeg var sammen med gode venner i arbeidsutvalget for Nasjonalt Bønneråd, opplevde enda en gang viktigheten av at vi ser at vi er kalt personlig og at våre kall ikke nødvendigvis er det samme som andres og at vi kan være kalt til noe for en periode, og så kaller Gud oss andre ting. Kallet med med andre ord å gjøre med en bestemt fase i våre liv. Så kan den fasen være over, og Gud vil at vi skal slippe taket i det som har vært vårt kall frem til nå og så tre inn i det nye kallet Gud har gitt oss. Dette er ikke enkle prosesser, men de er viktige.

I går ble jeg sittende å tenke på tre områder som flere er kalt inn i:

a) Kallet inn i forbønnens tjeneste
b) Kallet inn i lovsangens og tilbedelsens tjeneste
c) Kallet inn i kontemplasjon

La oss lære av samtalen med Peter og Jesus at vi ikke blir så opptatt av hva andre er kalt til, men at vi lever i det Herren har den enkelte av oss til. Corrie ten Boom sa ved en anledning: Når Gud kaller deg til noe, ikke snu deg for å se hvem som følger etter deg! Vi vil aldri fullt ut forstå den enkeltes vei med Gud, heller ikke hvorfor Gud kaller slik eller slik. Det er skjult for oss, og slik skal det være og slik vil det forbli til vi er hjemme hos Gud. Derfor er det viktig at vi ikke dømmer en annen som går en annen vei enn oss - så lenge han eller hun går med Gud.

For noen er det utfordrende - ja også uforståelig - at noen opplever at Gud kaller dem til å trekke seg tilbake fra det offentlige liv for å leve alene med Gud. For noen blir det et problem. Da er det viktig at man i dette også hører Jesus stemme:

"Hva angår det deg? Følg du Meg!"

Hva har Gud kalt deg til. Forbli trofast mot det kallet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kunne du vær så snill skrive noe mer i dybden om de forskjellige tjenestene, hva de innebærer fullt og helt.
F.eks et kontemplativt kall kan være for en tid, har man et kontemplativt liv kan man likevel ha de andre tjenestene i tillegg, eller?
Synes dette er meget interessant, og skulle gjerne visst mer om det. Alle er kalt til å "bo i Hans forgårder", og det er vel det det handler om?
Å stadig drikke dypere av Kilden og bade i Hans nærhet 100% av tiden?

Bjørn Olav sa...

Takk for forespørselen. Det skal jeg gjøre om litt.