mandag, mars 14, 2011

Salige er de som skaper fred, del 1

Jeg har kommet over en tale som Ron Sider (bildet), kristen fredsaktivist, anabaptist og en profetisk røst i vår tid, holdt på Mennonitenes verdenskongress i Strasbourg sommeren 1984. Den er fremdeles svært tidsaktuell, særlig med tanke på de voldsomme omveltningene som har skjedd og skjer ikke minst i den arabiske verden for tiden.

Her er hva Ron Sider blant annet sa:

"Vår 450 års martyr- og utvandringshistorie og vårt misjonsengasjement - Guds shalom - har forberedt oss anabaptister for begivenhetene som vil fylle siste del av det 20 århundre. De neste 20 årene vil bli de farligste av alle - kanskje de mest fordervede og voldelige - i menneskehetens historie. Hvis vi er rede til å omfavne korset så vil det folk Gud har forsonet ha djup innflytelse på den kurs verdenshistorien vil ta."

Her er Rod Sider inne på selve hemmeligheten, og som viser at vi siktet når det gjaldt. Han skriver:

"... hvis vi er rede til å omfavne korset..."

Det er hva alt handler om! Om vi skal ha noen betydning på våre omgivelser må vi omfavne korset. Det betyr å dø hen fra seg selv, oppgi sitt eget og leve for andre. Det er først da vi kan bli det Jesus har kalt oss til: salt og lys.

Nå står vi overfor samme situasjon som den Sider beskrev på konferansen i 1986. Spørsmålet Kristi forsamling stilles i dag er det samme: Omfavner vi korset?

I Strasbourg sa Ron Sider:

"Vår 450 årige historie av hengivelse til Jesu kjærlighet til våre fiender finner sin kairos-tid i to forferdelige tiår. Dette kan bli vår beste tid. Aldri før har verden trengt dette budskapet som nå. Aldri før har verden vært så åpen. Nå er tiden inne for å risikere alt på vår tro på at Jesus er veien til fred. Hvis vi fremdeles tror det, så er tiden inne til å leve ut det vi tror."

Ingen kommentarer: