mandag, mars 21, 2011

Menighetsplanting i Slovakia skal føre nye mennesker til tro på Jesus, del 1

Baptistene i Slovakia satser på menighetsplanting for å nå befolkningen med evangeliet og lederne for Slovakias baptistunion er stolte av at dagens baptister er etterkommerne av den åndelige arven til den radikale refomasjonen.

Det var i 1888 at den første baptistmenigheten ble grunnlagt i Slovakia. Det skjedde i vakre Kezmarok (bildet). I dag finnes det 24 lokale menigheter og 20 utposter. Under kommunisttiden skjedde evangeliseringen gjennom de menneskene man fikk personlig kontakt med. Gudstjenester og andre sammenkomster kunne bare skje innenfor kirkeveggene. Etter at det kommunistiske systemet kolapset, var baptistene ikke forberedt på hvordan de kunne møte den åndelige hungeren i befolkningen. Først mot slutten av det forrige århundre kunne et nytt misjonsstyre klart definere hva som var målet for misjonsarbeidet i Slovakia:

forberede og sende ut nye slovakiske misjonærer til steder i hjemlandet hvor baptistene har liten eller ingen virksomhet, støtte omreisende evangelister som driver med bibeldistribusjon, produsere kristen litteratur, tilby korrespondansekurs som forteller de gode nyhetene om Jesus Kristus, utruste pastorer og misjonærer med de nødvendige kunnskaper for å nå det moderne samfunnet og plante nye menigheter.

Generalsekretæren for Den slovakiske baptistunionen, dr. Jan Szolos, sier det slik:

"Menighetsplantingsprosjektene har vår fulle oppmerksomhet fordi det er så få av dem. Det var ingen visjon for menighetsplanting på 1990-tallet, når vi var inne i en god og åpen tid. Bare for ca 10 år siden utviklet vår union en visjon for dette og begynte å sende ut meninghetsplantingsteam."

I neste artikkel skal vi stifte bekjentskap med to av de stedene som det nå satses på å plante menigheter, nemlig Nove Zamky og Zvolen.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: