torsdag, mars 17, 2011

Til minne om den hellige Patrick av Irland

I dag feirer vi minnedagen til den hellige Patrick av Irland, karismatiker, åndelig veileder, biskop og Irlands apostel. Han var født år 385 eller 390 og var brite av romersk avstamning. Fødestedet er noe usikkert, men de fleste forskere mener Patrick ble født på vestkysten av Storbritannia, mellom Firth of Clyde i Skottland og Severn. Hans far var embedsmann og diakon, hans bestefar prest, men til tross for farens stilling vokste ikke Patrick opp i noe kristent hjem.

16 år gammel blir han bortført av sjørøvere og solgt som slave til høvdingen Milchu i Irland. Der arbeidet han som sauegjeter, han lærte seg å snakke keltisk og gradvis vokser det frem en lengsel i ham etter Gud. Han begynner å be. Etter seks år som trell for denne høvdingen har Patrick en drøm om at han skal bli satt fri, noe som skjer kort tid etterpå. Han kom seg med et skip til kontinentet, og var blant annet i Italia og Gallia før han vendte hjem til familien. Etter at han var kommet hjem har han en ny drøm, og i denne opplever han Guds kall til å reise tilbake til Irland som misjonær.

Det antas at Patrick dro til Gallia for å bli utdannet som prest av Germanus av Auxerre. Men først levde Patrick som munk på Lèrins fra 412-415. I Auxerre skal han ha hatt sitt virke i 15 år.

Tradisjonen forteller at han vendte tilbake til Irland i 432, og at han da var blitt vigslet til biskop av Germanus. Med seg hadde han en hjelpebiskop, en prest, en rettskyndig og flere håndverkere. Det fantes allerede kristne i Irland på denne tiden, men det er gjennom Patrick at vekkelsen kommer.

Det hører med til historien at Patrick konfronterte den mektige høvdingen Laoghaire i Tara på påskeaften, og at han tente påskelyset på høyden Siane. Gjennom han misjonsarbeid ble kongens døtre kristne. I Leitrim rev han ned gudebildet av Crom Cruach. Han skal også ha truffet Milchu igjen som han trellet for, og denne ble en kristen.

Irland kom til å stå i en særstilling i Vest-Europa ettersom det er det eneste landet i regionen hvor ingen misjonærer led martyrdøden. I 444 opprettet han sitt bispesete i Armagh, som fortsatt er Irlands kirkelige hovedstad. Mot slutten av sitt liv hadde han en 40 dagers fasteretreat. Han døde antageligvis i 461.

Ingen kommentarer: