lørdag, juli 18, 2020

Lengselen etter Gud - noen personlige notater om fader Sofrony, del 6

'Et menneske i Kristus, som ønsket å inkarnere Ordet i historien og verden, forvandlet historien og verden i Lyset fra Ordet.' Slik beskriver Maxime Egger fader Sofrony (bildet) og legger til: 'en stillhetens mann, gjennom hvilket Ordet talte, som fødte oss til oss selv og livet i Kristus gjennom sitt inspirerende ord. En ordets mann, brennende som salmisten, som kunne tale til en like til hvem det skulle være, fra barn til den mest sofistikerte filosof, eller for ikke å glemme den enkleste arbeider. En bønnens mann, som skjenkte Gud sin første tanke, og som fra Ham fikk svarene på de mange tusen spørsmålene han fikk fra sine besøkende. En mann, en bærer av Ånden, som kunne kunsten i å lese menneskets hjerter, dele deres gledesemner og sorger og åpne dem for nåden.'

I 1941 ble fader Sofrony prestviet i hellige Paulus' kloster. Mot slutten av dette året forlot han Karoulia på Athos, og etter et gammelt ønske fra munkene i hellige Paulus' kloster, slo han seg ned i et eremitbosted nær Nea Skiti. Det hadde navn etter den hellige Treenigheten. Leveforholdene der var svært enkle og ikke minst vanskelige, fordi hulen og et lite kapell, på grunn av beliggenheten, var utsatt for store oversvømmelser av vann. Helsen til fader Sofrony tok skade av dette og etter to år måtte han flytte herfra. Han flyttet til Hl.Andreas' eremitkloster og akkurat dette stedet skulle få stor betydning for mange og så mange andre mennesker verden over.

For det var her han fikk den indre innskytelsen til å gjøre de åndelige erfaringene til staretsen Siluan
kjent for andre enn den sluttede kretsen på Athos. På grunn av stridigheter blant munkene og på grunn av sykdom forlater han Athos i 1947 til fordel for Frankrike.

Et år senere publiseres 'Den hellige starets Siluan', som blir oversatt til mange språk, deriblant til svensk. Utgiver her er Artos forlag.

Boken er blitt en klassiker i den ortodoks-asketiske litteraturen og fader Aimilianos, igumen ved Simonos Petra på Athos, kaller den til og med 'en ny 'Filokalia'.

fortsettes

Ingen kommentarer: