fredag, juli 10, 2020

Skremmende og historieløst av Statsadvokatene i Agder - anker ikke hakekorsdommen

Det er ikke til å tro og ganske så skremmende: Statsadvokatene i Agder anker ikke dommen der tre menn ble frikjent for å henge opp et hakekorsflagg i Kristiaansand.

Det er ikke bare utrolig og skremmende men helt ubegripelig og historieløst.

På symboltunge 9.april i 2018 - 76 år etter den tyske invasjonen og okkupasjonen av Nnorge, blir et flagg og bannere med teksten: 'Vi er tilbake' hengt opp ulike steder i Kristiansand by. Et av stedene var Gestapos hovedkvarter på Sørlandet, Arkivet. De tre gjerningsmennene, som alle er knyttet til den høyreekstreme og nynazistiske organisasjonen, Den nordiske motstandsbevegelsen, en organisasjon hvis medlemmer er dømt for drap i Finland, ble først bøtelagt av politiet. To av dem fikk bøter på 12.000 roner, den tredje fikk en bot på 6.000 kroner.

De tre nektet å betale boten, og saken kom opp for Kristiansand tingrett. Der ble de tre mennene helt riktig dømt for hatefulle ytringer. Hva skulle det ellers være?

Når saken såankes og fremmes for lagmannsretten, frifinnes de tre. Ifølge dommen var 'ytringene ikke rettet direkte mot spesielle grupper'. De fremsto som generelle, og var ikke straffbare.

Nå har Statsadvokatene i Agder besluttet at de ikke kommer til å anke saken til Høyesterertt. Dette skjer kort tid etter at PST i sin nye trusselvurdering nettopp peker på at høyreekstremismen for tiden utgjør den største trusselen mot Norge. Da henger ikke dette på greip. Nazismen utgjorde og utgjør fremdeles en voldelig trussel mot et hvert demokrati. Snakker ikke Statsadvokatene med PST? Dette sender signaler inn i det nynazistiske og høyreekstreme miljøet at det nærmest er fritt fram for deres menneskefiendtlige ideologi. I Finland er Den nordiske motstandsbevegelsen forbudt. Det burde den også være i Norge.

Billedtekst: Norges lover. Foto: Wikipedia.

Ingen kommentarer: