lørdag, juli 25, 2020

Tyrkias ledende imam bar ottomansk sverd under fredagsbønnen i Hagia Sofia

Det var slett ingen vanlig fredagsbønn i en moske, det som foregikk i den tidligere kristne katedralen Hagia Sofia i går ettermiddag.

Lederen for Tyrkias Direktorat for religiøse affærer (Diyanmet), imam Ali Erbas, bar med seg et ottomansk sverd da han entret talerstolen i den historiske Hagia Sofia  katedralen i går.

I følge Siasat.com frambar mamen en spesiell 'khutbah' (preken), med tittelen 'Hagia Sofia - et tegn på beseiring' , en tale opprinnelig holdt av den ottomanske sultanen, Mehmet II, som beseiret Konstantinopel i 1453. Da imam Erbas fikk spørsmål etterpå, om hvorfor han bar med seg et sverd, svarte han at det er en tradisjon i moseker og symboliserer overvinnelse.

To grønne flagg hang også fra talerstolen for å symbolisere det samme:


Det store Kristus-ikonet og andre kristne symboler var dekket til.

I sin preken sa imam Erbas at 'lengselen som forårsaket en slik djup smerte i vårt folks hjerter kan vi nå sette en sluttstrek for.' Han la til: 'Dagen i dag er en dag da det lyde: Allahu akbar ... og det gir gjenlyd i Hagia Sofia og bønneropet stiger fra dets minareter. Dagen i dag da de troende står opp i bønn med gledens tårer, bøyer seg i underkastelse og prostrasjoner i takknemlighet. Dagen i dag er en ærens og ydmykhetens dag.'

Før bønnen leste Tyrkias presiden Recep Tayyip Erdogan fra Koranen. Det er anslått at så mange som 350.000 muslimer deltok i fredagsbønnen i Hagia Sofia.

Ingen kommentarer: