tirsdag, september 22, 2020

Dansk ektepar reddet livet til 7.000 jøder

I dag vil jeg hedre minnet et dansk ektepar som forhindret et massemord av danske jøder i 1943 under Rosh Hashanah, den jødiske høytiden vi nettopp befinner oss i akkurat nå: 

Knud Christiansen var en dansk roer som konkurrerte i Berlin-OL i 1936. Hans største bragd var imidlertid å forhindre massedrap på Danmarks 7000 jøder på Rosh Hashanah, 1943.

På grunn av sin berømmelse og atletiske forbindelser hørte Knud om en SS-plan om å samle alle danske jøder i en massearrestasjon under deres hellige dag. Knud koordinerte med et stort nettverk av venner og kollegaer for å skjule jøder på alle tilgjengelige steder, inkludert sitt eget hjem.

Fra kort tid før Rosh Hashanah skjulte nettverket jøder under flukt i våningshus, kirker, byleiligheter og mer. Så, i løpet av oktober, november og desember, brukte Knud sine olympiske roferdigheter til å skysse en jøde om gangen over Øresund. Til slutt brukte motstandsbevegelsen større fiskebåter for å redde større antall jøder på hver tur.

Hele familien til Knud deltok i innsatsen: hans mor, svigerfar, yngre bror og kone var alle involvert i motstandsarbeidet.

Hans kone Karen ga også ut en tyskspråklig avis rettet mot Wehrmacht-offiserer. Hennes forfatterskap avdekket grusomhetene til SS mot jødene, og ble rapportert i BBC-sendinger. Som et resultat så mange tyske offiserer stasjonert i Danmark den andre veien da det danske folket jobbet sammen for å redde nasjonens jøder.

Knud og Karen emigrerte til Amerika med barna sine i 1970. Karen døde i 1992. I  2005 ble de hedret som "rettferdige blant nasjonene" av Yad Vashem i Jerusalem.

Knud døde 97 år gammel i 2012.

- Helga Roseman/Peace for Israel, Ireland

Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: