lørdag, september 12, 2020

Kirkens død ble Islams triumf


 "Den tapte historien om kristendommen". En viktig bok siden 2008 En oversettelse til svensk er enkel: "Kristendommens glemte historie".

Det handler om kristendommens utvikling i de første århundrene, fra Jerusalem, mot øst, mot hele den arabiske verdenen, men også i Iran, Afghanistan, India, Kina og Japan. Forfatteren er professor Philip Jenkins.

Historien som omhandler denne tiden er ekstremt viktig fordi det som skjedde da risikerer å bli gjentatt i Europa i vår tid. Philip Jenkins forskning gjør oppmerksom på at store deler av områdene i Asia som nå domineres av islam, har vært kristendommens sterkeste festningsverker.

Vi kjenner sannsynligvis alle kirkene som eksisterte i Lilleasia, Antiokia, Efesos, Smyrna med de "syv kirkene" i Åpenbaringsboken, men også Nord-Afrika med innflytelsesrike kirkefedre som sterkt påvirket kristendommens teologi.

Vi er ikke like klar over utbredelsen av kristendommen i Mesopotamia, dagens Irak og hele den arabiske halvøya med store menigheter spredt over hele Asia, helt til Kina, Mongolia, Tibet og dagens Sri Lanka.

Historisk forskning avslører at den høytstående kulturen som islam ble kreditert i middelalderen primært var den kristne arven i Orienten. Det var både med tanke på språk, arkitektur, intellektuell opplysning og åndelige former.

Akkurat som Koranen er basert på Bibelen, men endret i sitt budskap og med Bibelens historiske fakta, ble Islam formet med dens forskjellige påvirkninger i den kristne kirken i Orienten.

Det som skjedde i løpet av den tiden, minner på mange måter om det som skjer nå. Bibelen blir stilt spørsmålstegn ved og både islam og akademisk utdannede kristne teologer, forandrer historie, benekter de originale bibelske tekstene, benekter hvem Jesus er og endrer betydningen av forsoningen.

Problemet er at når kristne kirker søkte statsstøtte og brukte soldater i krig i stedet for evangeliet for deres innflytelse, ble statlige kirker ødelagt og er ikke forbilder. Offentlige tilskudd til universiteter som forfølger en sekularisert og "hyggelig" idé forvrenger historisk kristen tro.

Men det har alltid vært vekkelsesbevegelser, menigheter med troende kristne, som har nektet å bruke makt og gitt fra seg makten. Denne formen for kristen tro har stor suksess i vår tid og er avgjørende for kristendommens fremtid.

- Stanley Sjöberg

Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen

Ingen kommentarer: