søndag, september 06, 2020

Englene - Guds tjenende ånder, del 11

Det er en direkte kobling mellom Guds hellige engler og bønnsvar! Hebreerbrevet slår fast at 'alle englene' er i Guds tjeneste, 'som sendes ut for å hjelpe dem som skal arve frelsen.' (Hebr 1,14) Englene er svært interessert i alt det som angår oss, av den grunn at vi er viktige for Jesus.

Vi skal ikke lese mye i Bibelen før vi ser denne sterke koblingen mellom Guds engler og bønnesvar vi får oppleve. La oss se på noen eksempler:

Da patriarken Abraham ba for sin nevø Lot den gangen han bodde i den hedenske byen Sodoma, sendte Gud engler for å befri Lot før Gud ødela byen. Det kan du lese om i 1.Mos 19. Et annet eksempel er patriarken Jakob, som ganske sikkert ba inderlig til Gud da han flyktet fra Laban, svigerfaren sin, jfr 1.Mos 31,3 og v.11-12. Og Gud sendte en mengde engler for å komme han til redning: 'Jakob dro også videre, og Guds engler kom ham i møte.' Merk flertallsformen. Da profeten Elia flyktet for den falske profetinnen Jesabels vrede og ba i sin djupe fortvilelse, sendte Gud sine engler to ganger for å sørge for mat til ham, jfr 1.Kong 19,5-7. Da fienden omringet profeten Elisja, sendte Gud engleskarer for å beskytte ham, jfr 2.Kong 6,17.

Da kong Hiskia og profeten Jesaja gikk i bønn, sendte Herren en engel for å befri Jersalem fra fiendene, jfr 2.Krøn 32,20-21. Profeten Daniel er kjent som en bedende profet, en som virkelig kjempet og stred i bønn. Da han ble kastet i løvehulen, vitnet han etterpå: 'Min Gud sendte sin engel og lukket løvens gap', jfr Dan 6,23. Og da Daniel forsøkte å tyde og forstå et profetisk syn han hadde sett, sendte Gud engelen Gabriel for å tyde synet for ham, jfr Dan 8,15-16.

La meg gi deg nok et eksempel fra bønnelivet til profeten Daniel, hvor englene spilte en slik avgjørende rolle. Etter å ha vært i bønn og faste, blir Gabriel nok en gang sendt til Daniel, jfr Dan 9,3 og v.20-23. En annen gang leser vi at Daniel tilbrakte tre uker i faste og bønn. Denne gangen åpenbarte engelen Gabriel seg og sa at en annen engel, erkeengelen Mikael, hadde hjulpet han til å formidle bønnesvaret til Daniel til tross for motstand fra sterke åndsmakter, jfr. Daniel 10,2 og v.13. Et annet eksempel: Mens profeten Sakarja så syner og ba, fikk han svaret på sine bønner av en av Guds engler, jfr. Sakarja 1,8-9. Dette var noen eksempler fra Det gamle testamente.

Hva med Det nye testamente? Det finnes en rekke eksempler også der på koblingen mellom Guds engler og bønnesvar. Gud sendte for eksempel en engel til presten Sakarja, han som skulle bli far til Døperen Johannes, for å fortelle ham om at hans bønn om en sønn var blitt hørt, jfr. Luk.1,11-13. Da apostlene ble arrestert av ypperstepresten, sendte Gud en engel som åpnet fengselsdøren for dem, jfr. Ap.g.5,19-20. I forbindelse med den store vekkelsen i Samaria ledet en av Guds engler evangelisten Filip til å dra sørover på veien til Gasa, der han vitnet for den etiopiske hoffmannen, jfr. Ap.g.8,26. Senere leser vi at Filip på mirakuløs måte blir bortrykket fra Gasa for å utføre et annet misjonsoppdrag, jfr. v.39-40. Det er min personlige overbevisning at englene var involvert i denne mirakuløse flytteprosessen! Kanskje vi kunne kalle den 'engleekspressen.'

Da menigheten ba for Peter mens han satt i fengsel, sendte Gud en engel som åpnet fengselsdørene og ledet ham ut, jfr. Ap.g.12,5-10. Da menigheten fortsatte å be, sendte Gud en engel for å fjerne den som forfulgte dem, kong Herodes, jfr. Ap.g.12,14-24. Da Paulus var i livsfare i en veldig storm på Middelhavet, sendte Gud en engel som forsikret ham om at som svar på bønn skulle alle som var om bord bli reddet, jfr. Ap.g.27,23-24. Da apostelen Johannes ba mens han var i eksil på Patmos, sendte Gud en engel til han, jfr. Åp.1,1.

fortsettes.

Ingen kommentarer: