lørdag, september 19, 2020

Sjofarene lyder i dag


Hvem husker ikke fortellingen om Abraham som fikk befalingen fra Gud om å ofre Isak! I den fortellingen finnes det et vers som passer så godt på denne dagen, som er Rosh Hashanah, Basunhøytiden i den hebraiske kalenderen. I det verset heter det:

"Abraham så da opp, og se - bak ham var det en vær som hang fast etter hornene i et kjerr. Abraham fikk da bort og tok væren, og han ofret den som brennoffer istedenfor sin sønn." (1.Mos 22,13)

Det er første gangen en vær omtales i Bibelen, og det er bukkehornet som brukes til å blåse i på Rosh Hashanah. Det er bukkhornet som er sjofaren, og første gangen væren nevnes, handler det også om befrielse. Å blåse i sjofar er synonymt med befrielse.

Vi ser det så godt i forbindelse med at israelittene inntar byen Jeriko:

'La nå alle stridsmennene gå omkring byen,rundt om den en gang! Slik skal du gjøre det i seks dager. Sju prester skal bære sju jubelhorn foran arken. Men den sjuende dagen skal dere gå sju ganger omkring byen, og prestene skal blåse i hornene. Når e blåsr i jubelhornet med lange toner, og dere hører lyden av hornet, da skal hele folket sette i et høyt rop. Da skal bymuren falle ned der hvor den står, så folket kan stige over den...' (Jos 6,3-5)

Det blåses i sjofarer når jubelåret innledes, jfr 3.Mos 25,9: 'Og i den sjuende måneden, på den tiende dagen i måneden, skal hornet lyde gjennom landet. På soningsdagen skal dere la hornet lyde gjennom hele landet.'

Sjofarene innleder jubelåret da både mennesker og landområder settes fri.

Lyden av sjofarene kaller også jødene til å komme tilbake til det landet Gud med ed har lovet deres fedre. 'Jeg vil si til Norden: Gi dem hit! - og til Syden: Hold dem ikke tilbake! La mine sønner komme fra det fjerne og mine døtre fra jordens ende.' (Jes 43,6)

Når det blåses i sjofarer, utføres det en profetisk handling.

Om denne dagen i dag heter det: 'Tal til Israels barn og si: I den sjuende måneden, på den første dag i måneden, skal dere holde hviledag og blåse i trompet til påminnelse og en hellig sammenkomst. Da skal dere ikke gjøre deres vanlige arbeid, og dere skal ofre ildoffer til Herren.'  (3.Mos 23,24-25)

Som Abraham gjorde når han ofret væren.

Vi kan ofre brennende hjerter i lovprisning til Gud.

Ingen kommentarer: