søndag, september 20, 2020

Guds nye profetiske år, del 1


I følge den hebraiske kalenderen - og dermed den bibelske - befinner vi oss nå i måneden Tishri, som tilsvarer vår september/oktober. Tishri er den første måneden i det nye året, og den syvende måneden i det hellige året. Selve navnet Tishri betyr 'begynnelse'. Dette er en tid for ærefrykt, en ny begynnelse.

I Guds profetiske kalender er dette tiden for Rosh Hashanah - 'årets hode', som det bokstavelig kan oversettes. Dette nye året er år 5781 siden Gud skapte verden. Som mange av dere vet er det også et annet nyttår i den hebraiske kalenderen, og det er måneden Nisan, som er på våren, og tilsvarer mars/april. Det er regnet ut fra den åndelige kalenderen, det hellige året. Tishri er regnet ut fra den sivile kalenderen. Nisan er regnet ut fra påsken og handler om forsoning. Mens Tishri er den nye begynnelsen i den sivile kalenderen, er Nisan avslutningen av den syvende måneden i det hellige året. Noe avsluttes og noe begynner i våre liv. En ny sesong.

I mange jødiske hjem bakes det i disse dager et spesielt brød som ligner på en krone. Det skal minne dem på at Gud også er konge. Dette handler om Guds suverenitet, Han er majestetisk. 

I fjor gikk jødene inn i et nytt tiår: 80 årene. Det er blitt kalt tiåret for deklarasjoner eller proklamasjoner. Hvordan kommer man så frem til dette? Gjennom det hebraiske alfabetet, hvor hver bokstav har sin tallverdi. Tallet 80 i det hebraiske alfabetet er knyttet til den hebraiske bokstaven 'pe' eller 'pey'. Den er som bildet av en munn som åpner seg og deklarerer. Med dette vil Gud minne oss om at 'død og liv er i tungens vold, og hver den som gjerne bruker den, skal ete dens frukt.' (Ord 18,21) Derfor må vi vokte vår munn.

Det er derfor kanskje ikke så underlig at fienden kom for å angripe vår munn dette året, og tvinge oss til å bære munnbind? For det som skjer i den synlige verden, har sitt opphav i den åndelige. Vår fiende er redd for at vi skal deklare Guds løfter over livene våre. Men: 'Guds ord er ikke bundet' (2.Tim 2,) - la oss ikke glemme det.

81 er en kombinasjon av bokstaven 'pe' og bokstaven 'alef', som er den første bokstaven i det hebraiske alfabetet. Det er bokstaven for 'begynnelse', og har bildet av en okse, en far, av en sterk, men mild leder. Herren ber oss med andre ord om å gå inn i det nye året - og tiåret - ledet av Guds ord. Først av alt trenger vi derfor å få Hans ord inn i våre hjerter, og deklarere Guds ord, Hans løfter over livene våre. Dette er et nytt år for dette! La oss bruke det nye året på å ta til oss av Guds ord, lese det, grunne på det, mer enn noensinne tidligere. En bedre investering kan du ikke gjøre. Og ikke bare lese det, og grunne på det, men deklarere det HØYT over livet ditt og andre du ber for! For 'likesom regnet og snøen faller ned fra himmelen og ikke vender tilbake dit, men vanner jorden og får den til å bære og gro, så den gir såkorn til såmannen og brød til den som eter, SLIK SKAL MITT ORD VÆRE, det som går ut av min munn. DET SKAL IKKE VENDE TOMT TILBAKE TIL MEG, MEN DET SKAL GJØRE DET JEG VIL, OG HA FREMGANG MED ALT DET JEG SENDER DET TIL.' (Jes55,10-11)

Dette nye året taler Gud til oss, som han talte til Moses, som følte på at han hadde liten frimodighet, og kjente seg svak: 'Gå nå du! JEG VIL VÆRE MED DIN MUNN OG LÆRE DEG HVA DU SKAL TALE.' (2.Mos 4,12) Du husker sikkert også Jesu ord i Matt 10,19-20: 'Men når de overgir dere, vær da ikke bekymret for hvordan dere skal tale eller hva dere skal vi. FOR DET SKAL BLI GITT DERE I SAMME STUND HVA DERE SKAL SI. FOR DET ER IKKE DERE SOM TALER, MEN DERES FARS ÅND TALER I DERE.'

Derfor tror jeg at mange som ikke har våget å fremsi Guds ord offentlig før, vil gjøre dette i det nye året. Flere vil få kall til å reise rundt og besøke ulike steder i vårt land, hvor de vil stå frem, både på møter, og ikke minst i det offentlige rom og deklarere Guds løfter. De som minst tror at dette vil skje med dem, vil bli overrasket over at det nettopp er de som er kalt til å gjøre det. For noen vil det koste mye, men det er verdt det!! Jeg forventer å se både menn og kvinner, ja, også barn gjøre dette! Mange vil bli overrasket! Land, lanf, land - hør Herrens ord!

fortsettes



Ingen kommentarer: