onsdag, september 30, 2020

Ikke på min vakt - om kallet til forbønnens tjeneste, del 3


Byene på bibelsk tid hadde gjerne høye murer rundt seg, med en stor port, hvor de som ville inn  i byen måtte passere. På murene sto det vaktmenn spm holdt utkikk etter ubudne gjester og fiender. Vi finner et eksempel på dette i 5.Mos 1,28: 'Hva er det for et land vi skal dra opp til? Våre brødre har gjort vårt hjerte motløst, for de sa: Det er et folk som er større og høyere enn vi. De har store byer MED MURER som når opp til himmelen...'

Vekterne eller vaktmennene var en særdeles viktig del av byens forsvars- og kommunikasjonssystem. Derfor ble de plassert på de høyeste delene av bymuren (se bildet) slik at de kunne advare byens innbyggere om fare:

'Vaktmannen som sto på tårnet i Jisre'el, ropte da han så Jehu komme med flokken sin: Jeg ser en flokk som kommer. Da sa Joram: Send en rytter av sted for å møte dem og spørre: Kommer dere med fred?' (2.Kong.9,17) 

'Løft banner mot Babels murer! Hold sterk vakt, sett ut vaktposter, legg bakhold! For Herren har tenkt ut og setter i verk det som han har talt mot Babels innbyggere.' (Jer.51,12)

'Imidlertid satt David mellom begge portene, og vekteren gikk på taket over porten, bort på muren, og så utover. Da fikk han se en mann som kom løpende alene. Vekteren ropte og meldte det til kongen. Da sa kongen: Er han alene, så er det et gledelig budskap i hans munn. Og han kom nærmere og nærmere. Da så vekteren en annen mann som kom springende, og vekteren ropte til portneren og sa: Se, det kommer en mann springende alene. Kongen sa: Han kommer også med et gledelig budskap...' (2.Sam.18,24-27) 

Ikke minst i eksempelet fra 2.Samuelsbok ser vi hvordan vektertjenesten fungerte.

Som i den synlige verden så pgså i den åndelige. Gud har satt vektere eller vaktmenn på murene for å speide etter fiender og ubudne gjester som vil trenge seg inn i de områdene Gud har betrodd oss. Det hebraiske ordet som i våre bibler oversettes med: 'vekter' eller 'vaktmann' kan også oversettes 'vokte, beskytte, observere og bevare, spionere på, advare de som er i fare.'

'Menneskesønn! Til vekter har jeg satt deg for Israels hus. Når du hører et ord av min munn, skal du advare dem fra meg.' (Esek.3,17)

fortsettes

Ingen kommentarer: