søndag, september 27, 2020

Den helligste av alle dager


Yom Kippur - Den store forsoninsdagen - den aller helligste dagen i det hebraiske året - faller i år på søndag 27 til mandag 28.september. Dagen er en bots-, bede- og fastedag, og er beskrevet i 3.Mosebok som en av 'Herrens høytider', jfr 3.Mos 23,26-32. Nærmere beskrivelse av dagen finner vi i 3.Mos 16,1-34. Bønn om tilgivelse markerer hele denne dagen, sammen med en 25 timer lang faste. Yom Kippur avslutter den 10 dager lange botsperioden som begynte med Rosh Hashanah - Basunhøytiden. 

Nå - etter Tempelets ødeleggelse, markeres denne dagen i synagoger verden over. 

Selve dagen innledes med en kveldsgudstjeneste i synagogen. I denne gudstjenesten ber man botsbønnen 'Kol nidre', som kan oversettes: 'Alle løfter'. Det er en bønn hvor hele forsamlingen ber Gud om å løse dem fra alle personlige uoppfylte løfter gitt til Gud, som de ikke har vært i stand til å overholde eller opppfylle. De fleste andre bønnene holdes også i 'vi-form' denne dagen, en slags felles syndsbekjennelse, men det gis også anledning til å bekjenne personlige synder.

Alt i alt holdes det fem gudstjenester i synagogene denne dagen, og mennene bruker tallit - bønnesjal - som et tegn på renhet. Selve dagen avsluttes med at det blåses i sjofarer.

La oss markere dagen sammen med våre jødiske venner som en bots,- bede- og fastedag og be for vårt kjære Norge, og for Israel.

Ingen kommentarer: