torsdag, september 17, 2020

Vitnesbyrd: Fred midt i krigens redsler


 For min egen oppbyggelse leser jeg for tiden noen brev fra den ortodokse munken, fader Johannes av Valamo, født år 1873 i en liten russisk by i Tver-distriktet, og død i sin munkecelle i Nye Valamo kloster i Heinävesi i Finland, sammme år som jeg ble født, i 1958. Dette er sjelesørgriske brev fader Johannes skrev til mennesker som betrodde seg til ham med sine synder og sine hverdagsproblemer, og for å få del i hans åndelige veiledning. Han innleder ofte svarene med: 'Kristus er midt i blant oss!' - er ikke det en flott hilsen å gi til et menneske i nød?

Brevet jeg vil referere til denne gangen er skrevet 27.april i 1940. Fader Johannes befinner seg på Gamle Valamo kloster i russiske Karelen (bildet). Gamle Valamo er under et hardt bombeangrep og fader Johannes vitner om hvordan han har fred mens bombene faller. Her forteller han selv i min oversettelse:

"Jeg fikk brevet ditt. På grunn av Guds nåde er jeg fortsatt i live. Selv om jeg sover på en enkel brisk har jeg ro i min ånd og jeg tenker ikke i det hele tatt på Valamo - som om jeg aldri hadde levd der...

Jeg forlot Valamo med ro i mitt sinn og holdt ut under bombardementet av Valamo uten å bli opprørt. Når alarmen gikk sprang jeg ikke til tilfluktsrommet, selv om hovedkirken var et opplagt mål, men jeg ble værende i min munkecelle og leste Det hellige evangeliet. Da bombene falt ristet bygningen, vinduene ble knust, dørene slo opp, men jeg kjente en spesiell indre sikkerhet om at jeg kom til å overleve. Vi ble tvunget til å forlate Valamo i all hast. Jeg er ikke lei meg for at vi ikke fikk med oss så mye derfra, men jeg sørger over, at ikonet som du har gitt meg og et annet ikon som foreldrene mine ga meg som sin velsignelse ble hengende på veggen. Jeg tok med meg noen bøker, verker av de hellige fedrene og det holder mer enn nok for meg.... Jeg anbefaler at du leser den hellige Makarios den stores fem prekener om hjertets renhet."

Selv under store prøvelser er det altså mulig å leve med Guds fred. Jesus sa: 'Min fred gir jeg dere...' Freden er altså en gave. Han sa selv at han etterlot seg den til oss.

Ingen kommentarer: