onsdag, september 02, 2020

Himmelen er virkelig, del 1

Det har nok noe med min alder å gjøre, og sikkert også med min sykdomstilstand, men jeg tenker mer på himmelen nå enn før. Merkelig nok snakker vi ikke så mye om den. Kanskje har det sammenheng med at det ble snakket så mye om den før, at enkelte kristne med rette kunne beskyldes for å være virkelighetsfjerne. De var kun opptatt av det hinsidige, i stedet for dennesidige. En flukt, med andre ord, fra preserende ting her i tiden.

Kanskje det også skyldes at vi - i hvert fall i mange vestlige land - har det så godt materielt at vi ikke bryr oss så mye om en himmel. Og så er det rett og slett de som ikke tror på noen himmel, og et liv etter dette - også blant kristne.

En herlighetsteologi hvor alt skal skje her og nå, gjør også sitt til at himmelen blir noe fjernt.

Men himmelen er virkelig! Derfor gjelder det å ha det rette perspektivet: Til den kristne forsamlingen i Filippi skriver apostelen Paulus: 'Men vi har vår borgerrett i himmelen, og derfra venter vi frelseren, Herren Jesus Kristus.' (Fil 3,20)

Selv om det i dag bare er ruiner igjen av denne byen, var den en gang en svært vakker by. Filippi hadde en strategisk viktig beliggenhet langs hovedveien mellom Europa og Asia, nær Egeerhavet. Den hadde fått sitt navn etter Aleksander den stores far, Filip II av Makedonia. Områdene rundt byen var svært fruktbare og hadde til og med gullforekomster, der man en tid utvant over tusen talenter gull hvert år. Filippi var en av sitt områdes mest fornemste byer, og innbyggerne hadde av keiser Augustus fått meget store friheter og rettigheter, blannet skattefrihet.

Likevel er det til den kristne forsamlingen i denne byen, at apostelen skriver om himmelen! De som hadde det aller meste i denne tiden, i dette livet. Hadde Paulus byens spesielle borgerrettigheter i tankene, da han skriver:

'Men vi har vår borgerrett i himmelen.'

Ikke på jorden, selv ikke i Filippi.

Jesus sa jo: 'For der skatten din er, vil også hjertet ditt være.' (Matt 6,21)

I Kol 3,3,1-2 skriver derfor den samme apostelen:

'Er dere da reist opp med Kristus, så søk det som er der oppe, hvor Kristus sitter ved Guds høyre hånd. La sinnet være vendt mot det som er der oppe, ikke mot det som er på jorden.'

fortsettes

Ingen kommentarer: