tirsdag, september 29, 2020

Ikke på min vakt - om kallet til forbønnens tjeneste, del 2


'På dine murer, Jerusalem, har jeg satt vektere...' (Jes 62,6) De hadde en spesiell oppgave: de skulle speide etter eventuelle fiender, også skulle de varsle om de så noen, slik at byen, i dette tilfelle Jerusalem, kunne settes i alarmberedskap og forsvares. Vi kjenner også vekteren fra vår egen historie: han gikk rundt i byene som brannvakt og skulle vekke opp folk om huset deres brant, eller det var tyver på ferde. Ved siden av dette varslet han hvor mye klokka var gjennom natten. Man kunne høre den store staven han bar, når han slo den i bakken og ropte: 'Klokken er slagen.'

Den bibelske vekteren hadde også et annet oppdrag: Han skulle 'minne Herren' om Hans ord og løfter. Ordet 'minne' kommer av det hebraiske ordet 'zachar' og betyr: det å huske, bringe for dagen, samle noe sammen, meditere over, markere, skrive opp, gjenkalle og tenke på noen. Studiebibelen til Bibelforlaget, definerer dette slik: 'Å huske no eller noen er å sette pris på, anerkjenne og se på dette som en viktig sak, mens å glemme noe eller noen er å avvise det og forkaste det som noe uviktig. Gud husket Noah, Abraham, Rakel og pakten sin. (1.Mos 8,1 og 19,29 og 30,22; 2.Mos 2,24). Bibelen Guds Ord. Studieutgave, side 876. 1.opplag 2007)

Så vaktmannens eller vekterens oppgave er:

1. Speide etter fiender og varsle om dem.

2. Minne Gud om Hans løfter.

Dette er altså forbederens fremste oppgaver, når han eller hun trer inn en tjeneste med å be for byen eller bygda hvor man bor og for landet sitt. 

Det innebærer en åndelig årvåkenhet. En bønnevekter setter seg godt inn i stedets og landets historie, nåtidige forhold, åndelige forhold, og ber inn i dette. Han eller hun ber Gud avsløre eller avdekke fiendens strategier for det enkelte sted. Jesus gir ved flere anledninger et løfte om at det som finner sted i mørket, vil bli avslørt og komme frem i lyset. Dette kan vi be konkret om. Jeg har selv vært med på å se bønnesvar hvor man har bedt om dette, og kan lerse i lokalavisene etterpå at politiet har avdekket forbrytelser, korrupsjon, narkotika og andre ting, fordi forbederne på et sted har bedt. 

"For ingen ting er tildekket som ikke skal bli åpenbart, og ikke noe som er skjult som ikke skal bli kjent.' (Matt 10,26)

En bønnevekter har også gjort seg godt kjent i Guds ord. Han eller hun kjenner til Guds løfter, og bruker dem aktivt når han eller hun ber. Det betyr jo ikke at man må være 'biebelsprengt' for å tre inn i en slik tjeneste. Vi lærer jo alle underveis og tilegner oss Guds ord jo mer vi leser.

fortsettes

Ingen kommentarer: