onsdag, april 20, 2022

Det sterke vitnesbyrdet om de fem kristne martyrene fra Mariupol


Fra Eric Foley. lederen for Martyrenes Røst i Sør-Korea. har jeg mottatt følgende gripende historie fra Mariupol, som er beleiret og bombardert fra russiske styrker. Oversettelsen er det jeg som har gjort:

"Fem ukrainske kristne som tok seg av 200 mennesker som bodde i en kirkekjeller inntil en granat traff bilen deres, ble husket av Mariupols innbyggere ved en minnestund tidligere denne måneden. Fire av mennene ble gravlagt i en felles grav på gårdsplassen til en kirke nær de brente restene av et hus der flere av mennene dager tidligere hadde vært involvert i å redde en mann fanget inne og deretter lede ham til Herren.

"Disse brødrene i Kristus klarte å samle mat, medisiner og forsyninger til de rundt 200 menneskene som tok ly i flere uker i kjelleren til Den sentrale baptistkirken i Mariupol," sier Voice of the Martyrs Korea-representant Dr. Hyun Sook Foley. Hun sier at innbyggerne i det provisoriske krisesenteret inkluderte medlemmer av kirken så vel som kirkemedlemmers slektninger og naboer, inkludert noen ikke-kristne.

"De fem mennene brydde seg ikke bare om krisesentersamfunnet, men reagerte også på behovene til de de møtte da de var ute og hentet forsyninger," sier representanten for Martyrenes Røst. «For eksempel var det ikke rart for dem å finne noe skrift på et gjerde i nærheten som sa: «Hjelp oss». Det er en baby som trenger mat.’ Disse fem mennene ville komme til handling og, ved Guds nåde, finne og levere babyerstatning selv mens området sto overfor konstant bombardement.»

Av de fem var to fra den sentrale baptistkirken i Mariupol: diakon Nicolaij Semeken , som etterlater seg kone og tre barn og Staneslav Burdun, som giftet seg for seks måneder siden. Liket hans er ikke funnet.

De resterende tre var fra Betania-kirken i Mariupol: Sergeij Savelev, som etterlater seg kone og to barn, hans yngre bror Roman Savelev, som etterlater seg kone og to barn, og det yngste teammedlemmet, Staneslav Eleseev, som etterlater seg sin ektefelle. 

4. mars dro flere av mennene ut til kirkens parkeringsplass for å sjekke bilene om natten. Naboer fortalte dem at eieren av hjemmet som lå like i nærheten av kirken var fanget i kjelleren hans. "Tre av brødrene og en av konene svarte," forteller representanten for Martyrenes Røst. "Huset hadde blitt beskutt flere ganger av det russiske Grad Multiple Launch Rocket System, så det ulmet og brøt til slutt ut i full brann. Det var ingen brannmenn og lite vann tilgjengelig, så de improviserte bare måter å bekjempe brannen mens de jobbet med å redde mannen.»

"Mennene saget gjennom gulvet for å komme til kjelleren, hvor eieren, som het Vova, ikke var i stand til å bevege seg," forteller Foley. "Han ble begravet opp til midjen, med ett ben fastklemt og en arm brukket."

Victoria Burdun, som hadde fulgt sin nylig ektevidde mann Stanislav til hjemmet som en del av redningsteamet husker at mannen hennes ropte til Vova mens de gravde ham ut: «Du vil leve. Tror du at Gud vil frelse deg?» Teamet bar Vova til kirken ved å bruke døren til hjemmet hans som båre.

"Vova hadde vært begravd fra kl. 17.00 til 03.00, så han frøs" sier forteller Foley. «Teamet hadde måttet overskylle ham med vann flere ganger for å slukke flammene fra brannen som hadde nådd ham. De ga ham te, vasket ham, skiftet klær og tok ham med til sykehuset om morgenen. Senere besøkte brødrene ham igjen på sykehuset. Han levde og trodde på Gud.»

Victoria Burdun tror Gud reddet mannen. "Tre ganger virket det som om alt var forgjeves," sier hun. «Vi ba og Gud hjalp oss med å slukke denne brannen og redde livet til Vova. Det var ingen beskytning under brannen, og vi takket Gud for at han ga oss tid til å redde denne personen.»

Burdun sier at teamet ikke var redd under redningsaksjonen fordi de uker før allerede hadde bestemt seg for å gi livet til for Herren. Den 28. februar skrev hun på Facebook-siden sin: "Vi drar ikke noe sted, og vi blir ... Min mann og jeg er ikke redd, og vi er klare til å dø, hvis Gud vil!"

Foley sier at Voice of the Martyrs Korea anerkjenner de fem mennene som martyrer.

"Martyrer er kristne som tar en bevisst beslutning om å gi livet sitt til tjeneste for Herren," sier Foley. "De forplikter seg til å være et trofast vitne til helt til døden, og vitne om Herrens nåde til dem som de gir sitt liv for."

Foley sier at det er feil å tro at martyrdøden bare er et resultat av forfølgelse. «Vi tror noen ganger at en person er en martyr fordi de er forfulgt. Men bibelsk sett betyr ordet martyr "vitne", sier Foley. «Bibelsk sett kommer trofast vitnesbyrd – martyrdøden – alltid først, og resultatet det gir er ofte forfølgelse. Noen ganger kommer den forfølgelsen fra andre mennesker. Noen ganger kommer det fra det åndelige riket. Når det gjelder disse kristne brødrene, er det ingen tilfeldighet at de som i Jesu navn reddet en mann fra to branner – ilden i hans brennende hus og helvetes ild – selv ble brent levende en dag senere. Det er alltid en høy pris å betale for trofasthet mot Kristus.»

Den 9. mars forlot teamet på fem kirkekjelleren og kjørte av gårde i en minivan på jakt etter medisin og drivstoff, men kom ikke tilbake. Senere ble den brente rammen til kjøretøyet deres oppdaget, sammen med likene til fire av mennene. Bilen så ut til å ha blitt truffet av en granatkaster. "I følge de som fant 4 menn, var det et direkte treff," forteller Foley. «Kroppene til de tre mennene som ble funnet i baksetet var brent. Liket av diakonen som hadde kjørt ble ikke brent, men ble funnet omtrent 5 meter unna varebilen.» Den femte mannen, Staneslav Burdun, er fortsatt savnet og antas omkommet.

"De bar trofast vitnesbyrd om Kristus til døden, og vi vil ha en bror til i himmelen på grunn av deres tjeneste," sier Foley.

Ingen kommentarer: