fredag, april 22, 2022

Ortodoks metropolitt vil danne en menneskelig bønnekjede for redde sivile ut fra Mariupol

Når disse linjene skrives er det Langfredag i Russland og Ukraina. Disse - og flere andre ortodokse land - følger den gamle julianske kalenderen, i motsetning til oss som følger den gregorianske. I forbindelse med dette som er kirkens største høytid - påsken - har metropolitt Onufrij, som er lederen for Moskva-patriarkatets kirker i Ukraina, tatt til orde for en bønnevandring til den utbombede byen Mariupol og på den måten bidra aktivt til evakuering av sivile og sårede. Det er ca 100.000 sivile igjen i byen, som oversatt til norsk betyr: Marias by. 

Metropolitt Onufrij er i sorg over de mange som er drept i den tidligere så vakre havnebyen. Det er denne metroplitten, som i følge Stefanusalliansen, har tatt initiativ til å samle kristne til en bønnevandring, for sammen å gå til Mariupol for å få ut sivile og sårede som har søkt tilflukt i bunkersene under stålverket Azovstal. Vladimir Putin på sin side vil derimot sultne dem til døde, sammen med de ukrainske soldatene som også befinner seg der. 

Metropolitten har også tidligere vært høyt på banen. Det ble lagt merke til at en metropolitt fra Moskva-patriarkatet umiddelbart ba om at krigshandlingene måtte opphørre, i samme øyeblikk som Russland invaderte Ukraina. Nå taler den uredde metropolitten patriark Kirill midt imot og ber om en umiddelbar våpenhvile for å få sivilbefolkningen som er igjen i Mariupol i sikkerhet. 

Metropolitten ønsker å danne en menneskelig bønnekjede fra byen Orikhiv til Azovstal-anlegget for på den måten å skape en menneskelig korridor for å få sivilistene og de sårede ut. Nå ber han oss om å be om at de må lykkes.

President Putin sier nei til en våpenhvile i påsken.

Ingen kommentarer: