tirsdag, mars 07, 2023

Gud fjernet Stalin like før han skulle deportere millioner av jøder

I går gjenga jeg en artikkel om hvordan Gud grep inn og reddet jødene i Sovjetunionen fra en moderne Haman, nemlig Josef Stalin. Det skjedde under Purim-festen i 1953. Gud fjernet tyrannen Stalin før han fikk iverksatt deportasjonene av millioner av jøder i det sosialistiske sovjetsamveldet. En av mine lesere etterlyste mer dokumentasjon, og det fant en annen leser frem. Den artikkelen var så interessant at jeg har valgt å oversette den til norsk, og gjengir den her:

"En rapport som ble sirkulert for en tid siden om at Stalin planla å deportere alle jødene i Sovjetunionen til Birobidjan og at han døde i et anfall av raseri da marskalk Klementi Voroshilov motsatte seg planen hans, ble bekreftet av P.K. Ponomarenko, sovjetisk ambassadør i Polen, ifølge en artikkel i Paris-Soir, en mye lest fransk avis.

Paris-avisen redegjorde i en artikkel publisert forrige fredag at ambassadør Ponomarenko ga detaljene til en gruppe polske kommunistiske journalister i Warszawa. I følge artikkelen kalte Stalin inn 25 medlemmer av det sovjetiske presidiet i februar 1953 like etter avsløringen av «legenes komplott» mot sentrale sovjetiske ledere. Artikkelen sa at Stalin kunngjorde på denne konferansen at han planla å sende alle russiske jøder til Birobidjan, den såkalte autonome jødiske republikken som er mer enn 4828 kilometer fra Moskva.

Stalin sa at han gjorde det, ifølge artikkelen, på grunn av det «sionistiske og imperialistiske» komplott mot Sovjetunionen og mot Stalin. Lazar M. Kaganovich, det "eneste jødiske medlemmet" som var tilstede, spurte om planen inkluderte alle jøder i Russland, og Stalin svarte at et "visst utvalg" ville bli foretatt.

Avisartikkelen rapporterte at V. M. Molotov, daværende sovjetisk utenriksminister – som har en jødisk kone – sa med «skjelvende» stemme at en slik deportasjon ville ha en «beklagelig» effekt på verdensopinionen. På dette tidspunktet, ifølge historien, kastet marskalk Voroshilov sitt kommunistpartikort på bordet og sa: «Hvis et slikt skritt blir tatt, ville jeg skamme meg over å forbli medlem av vårt parti, som vil bli fullstendig vanæret. «Stalin, i raseri, brølte: «Kamerat Klementi, det er jeg som skal bestemme når du ikke lenger har rett til å beholde medlemskortet ditt.»

Artikkelen rapporterte at, med møtet i full oppløsning, falt Stalin på gulvet, rammet. Lavrenti Beria, daværende sjef for det hemmelige politiet, kom seg på beina, danset rundt Stalins nedbøyde form og ropte lykkelig: «Vi er fri. Endelig! endelig!" Legene ankom noen minutter senere og diktatoren ble ført til rommene hans hvor han ble værende til hans død ble kunngjort i mars.

Kilde: The Jewish Telegraphed Agency, 10.juni 1957/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

Ingen kommentarer: