torsdag, mars 02, 2023

Sensasjonelt funn: Inskripsjon med den persiske kong Darius den stores navn oppdaget i Israel


Dareios den store er faren til kong Ahasveros, også kjent som den bibelske Akashverosj fra historien om Purim • Oppdagelsen ble gjort av den internasjonale medierådgiveren til president Isaac Herzog.

Det er The Jerusalem Post som skriver dette i sin nettutgave onsdag 1.mars 2023.

En inskripsjon som bærer navnet til den persiske kong Darius den store ble oppdaget i Tel Lachish nasjonalpark, den første oppdagelsen av en inskripsjon som bærer kongens navn hvor som helst i Israel. Oppdagelsen ble gjort av Eylon Levy, den internasjonale medierådgiveren til president Isaac Herzog. Levy skal ha kommet tilfeldigvis på et 2500 år gammelt potteskår med de påskrevne bokstavene til den gamle kongen og rapportert det til antikvitetsmyndighetene.

Inskripsjonen lyder «Dareos år 24», som dateres til 498 fvt. Kongens regjeringstid begynte i 522 fvt og endte i 486 fvt. Darius den store var faren til Xerxes I, som er identifisert med kong Ahasverus fra Purim-historien.

«Da jeg tok opp ostraconen og så inskripsjonen, ristet hendene mine. Jeg så til venstre og høyre etter kameraene fordi jeg var sikker på at noen spilte en forseggjort spøk med meg,” sa Levy.

"Da jeg gikk rundt her med en venn som bare utforsket historien, snudde jeg keramikkbiter og steiner i hånden, og plutselig fant jeg noe med bokstaver på, og jeg trodde dette var for godt til å være sant." 

Levy sa at tre personer han snakket med ved Antiquities Authority var skeptiske til ektheten, men de var fascinert.

Noen uker senere mottok Levy en telefon fra myndighetens Saar Ganor. Han sa at han var "på vei fra Dead Sea Scrolls-laboratoriene. Vi har satt den gjennom tre skannere. Dette er autentisk. Ingen moderne hånd kunne gjøre det, og det er fra to og et halvt tusen år siden, fra før historien om Purim.»

Billedtekst: Darius-inskripsjonen.

(bildekreditt: SHAI HALEVI / ISRAEL ANTIQUITIES AUTHORITY)

Ingen kommentarer: