lørdag, mars 04, 2023

Han er min og jeg er Hans - en kjærlighetssaga - om å 'bønnelese' Salomos Høysang, del 5


"Nydelig er duften av dine salver, ditt navn er en utgytt salve. Derfor elsker jomfruene deg." (v.3) Visste du at Jesus dufter? Det er åpenbaringen av Kristi personlighet som er som en velduftende parfyme. Det er hans medfølelse og ømhet som utgjør velduften. Hva kan sammenlignes med dette? Kan du kjenne hans velduft, søtere enn en rose? Hans parfyme er hans nærvær som taler mest om hvem han er, ikke bare hva han har gjort. Det er hans personlighet, hans indre kjærlighets mildhet som har fanget brudens oppmerksomhet. Hun er som blåst av banen, som tapt av velduften. 

Apostelen Paulus hadde opplevd denne sødmen som finnes i Kristi person. I 2.Kor 2,15 beskriver han denne erfaringen so "Kristi vellukt", så det er noe helt konkret vi snakker om. Noe som kan erfares.

Kristi velduft er ikke noe som alene stiger opp til Gud, vi har også fått del i den, fordi vi har del i Kristus. Det er ikke bare noe vi har hørt om fra andre. Det er noe helt uforklarlig -  det er en følelse av salighet, en liflighet, som av en duftende salve, hvor man har med Kristus å gjøre. 

Kristi navn er en utgytt salve, som leger sår. Det er så mye helbredelse og indre legedom når navnet Jesus uttales. Som en mild salve løser den opp den hardeste skorpen, og lindrer. 

Ingenting kan frigjøre fangne hjerter som den grenseløse kjærligheten til Brudgommen. Den onde vil forsøke å gjøre oss redd for å komme nær til Frelseren, men hans velduft gjør at vi dras til ham, den velduftende salven. Bare det å si hans navn åpner opp all himmelens herlighet. 

Jomfruene det her snakkes om er de Herren har gjemt til side for seg, alle de skjulte i landet. I Salme 31, 20-21 kan vi lese: "Hvor stor din godhet er, som du har gjemt til dem som frykter deg, som du har vist mot dem som tar sin tilflukt til deg , for øynene på menneskenes barn. Du gjemmer dem i ditt åsyns skjulested mot menneskers sammensvergelser. Du skjuler dem i en hytte mot trettekjære tunger."

fortsettes

Ingen kommentarer: