onsdag, mai 16, 2012

Til minne om Dirk Willems - mannen som reddet han som forfulgte ham og senere ble brent på bålet

16.mai markeres minnedagen for martyren Dirk Willems. Nederlenderen levde i en svært turbulent tid for mennesker som ville leve radikalt for Jesus. Under det harde spanske styret til Hertugen av Alva i Nederland, ble han fanget og anklaget for sin anabaptistiske overbevisning. Han klarte å rømme fra slottet hvor han satt fanget, og som var omgjort til fengsel, ved å fire seg ned fra et vindu ved hjelp av et tau han hadde laget seg tøyfiller. En vakt ser ham flykte, og følger etter. Dirk Willems som på grunn av den hardhendte behandlingen hadde tatt av mange kilo, klarte å komme seg helskinnet over den islagte elva Hondegat. Verre gikk det for vakten. Han gikk gjennom isen.

I det han hører de fortvilede ropene om hjelp fra vakten som har gått igjennom isen, snur Dirk Willems seg, og løper ut på isen igjen for å dra vakten opp av råken i elva. Når vakten er kommet trygt over på den andre siden arresterer han Dirk Willems, sin redningsmann. Hadde ikke Willems reddet ham ville mannen ha druknet eller frosset ihjel.

Nå plasserte myndighetene Dirk Willems i et sikrere fengsel. Et lite barrikadert rom høyt oppe i et tårn, som tidligere hadde vært et kirketårn. Her ble han plassert i med beina i en stokk, som finnes der den dag i dag.

Ikke lenge etter ble Dirk Willems ført ut av fengslet og brent på bålet.

Hans forbrytelse? Han trodde på den frie forsamlingen, og at de som kommer til tro lar seg døpe på sin bekjennelse. For dette mente myndighetene og kirken at han fortjente døden. Dirk Willems døde 16.mai 1569. Han var et sant vitne om Jesu ord om at vi skal elske våre fiender.

Ingen kommentarer: