onsdag, mai 09, 2012

Hvorfor lytter vi mer til amerikanske 'suksess' forkynnere og aldri lærer av forfulgte kristne ledere?

I år er 100 år siden den engelske misjonæren Roland Allen (bildet), utgav den banebrytende misjonsboken "Missionary Methods - St.Paul's or Ours?" Roland Allen var overbevist om at det kun var nasjonale vitner som virkelig kunne forstå sitt eget lands behov og utfordringer, og ikke utlendinger som kom på besøk.

Det var revolusjonerende tale dengang - som nå. For det er noe av vesterlandsk hovmodighet dette at vi tror at det vi driver med er overlegent alt annet, og at de som ikke bor i Vesten, må lære av oss. Men hva har vi egentlig å lære bort, når det kommer til stykke? Hva er det som fungerer så godt her i Norge, eller i Europa, av menighetsliv, som vi kan eksportere til andre land?

I siste nr av Asia Harvest, som redigeres av en av verdens fremste Kina-kjennere, Paul Hattaway, forteller han om Broder Wang fra Kina. Broder Wang deltok en misjonskonferanse i Myanmar (Burma) for noen år siden. Da hadde Broder Wang tilbrakt hele 23 år i fengsel og arbeidsleire i Kina. På konferansen deltok det mange vestlige misjonærer. Broder Wang reiste seg og adresserte sin hilsen til dem:

"Vi setter stor pris på at dere ønsker å hjelpe Kina. Likevel, mange ganger kommer dere inn med deres ideer og planer, og blir veldig sjefete overfor oss. Dere tar dere ikke engang tid til å spørre hva slags planer og strategier vi har for å nå vår egen nasjon. For å være helt ærlig, så ønsker vi at dere alle sammen dro, fordi dere på grunn av deres arbeid står i veien og slår ned på farten når det gjelder evangeliets spredning".

Det er ikke vanlig at man hører en så ærlig beskrivelse av virkeligheten!

Skal vi ta del i noe av det Gud gjør mange steder i verden i dag, trenger vi en ny ydmykhet og evne til å lytte - og lære. Jeg forundres til stadighet over hvorfor vi hele tiden lytter til amerikanske såkalte 'suksess' predikanter, mens vi sjeldent, eller aldri lytter til kristne ledere fra Asia, som har opplevd både vekkelse og forfølgelse.  Selv tror jeg vi har mer å lære av dem enn mange andre.

1 kommentar:

Barbro sa...

Kjempeviktig å ta opp dette!!

Vi må inrømme at vi trenger øyensalve så vi kan se....

All velsignelse begynner med omvendelse...